Medziročná inflácia v eurozóne sa v novembri zrýchlila

Novembrová inflácia v eurozóne posilnila na 1,5 % z októbrových 1,4 %, na Slovensku sa jej tempo zrýchlilo na 2,1 % z októbrovej úrovne 1,8 %.

Medziročná inflácia v eurozóne sa v novembri zrýchlila na úroveň 1,5 percenta z októbrových 1,4 percenta. V rámci celej Európskej únie sa medziročné tempo inflácie v novembri tiež zrýchlilo, a to na 1,8 percenta z októbrových 1,7 percenta. Medzimesačne sa v eurozóne aj v rámci celej EÚ ceny v novembri zvýšili zhodne o 0,1 percenta. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa medziročná inflácia podobne ako v rámci celej Európskej únie v novembri zrýchlila, a to na 2,1 percenta z októbrových 1,8 percenta. Medzimesačne sa ceny na Slovensku podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) v novembri zvýšili o 0,3 percenta.

Najsilnejšia medziročná inflácia v novembri v rámci EÚ bola v Estónsku (4,5 %), Litve (4,2 %) a Veľkej Británii (3,1 %). Najnižšia novembrová medziročná inflácia bola na Cypre (0,2 %), v Írsku (0,5 %) a vo Fínsku (0,9 %). V porovnaní s októbrom sa medziročná inflácia v novembri zrýchlila v pätnástich krajinách EÚ, nezmenila sa v deviatich a oslabila v štyroch.

Najviac medziročnú infláciu v eurozóne smerom nahor v novembri posunulo zdraženie pohonných hmôt, ktoré jej pridalo 0,21 percentuálneho bodu (pb). Nasledoval vykurovací olej (0,07 pb) a mlieko, syry a vajíčka (0,05 pb). Smerom nadol medziročnú infláciu v eurozóne posunulo zlacnenie telekomunikácií, ktoré jej ubralo 0,11 pb, odevov (-0,07 pb) a sociálnych služieb (-0,04 pb).

Súvisiace články

Aktuálne správy