Rast inflácie v Británii sa v novembri prekvapujúco zrýchlil

Rast inflácie v Británii sa v novembri prekvapujúco zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za vyše päť rokov. To opäť zredukuje kúpnu silu domácností. Ich výdavky sú pritom motorom ostrovnej ekonomiky.
Podľa najnovších údajov štatistického úradu ONS miera inflácie v Británii v novembri medziročne stúpla o 3,1 % po októbrovom náraste o 3 % a je najvyššia od marca 2012.
Analytici pritom očakávali, že sa inflácia v novembri nezmení a bude rovnaká ako v októbri.
ONS zároveň pripomenul, že tempo rastu priemernej týždennej mzdy je aktuálne na úrovni 2,2 %. To znamená, že zvyšovanie platov výrazne zaostáva za rastom inflácie, takže disponibilné príjmy domácností sa znižujú.
Takzvaná jadrová inflácia, v ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny energií, potravín, alkoholických nápojov a tabaku, zostala v novembri na októbrovej úrovni 2,7 %.
V medzimesačnom porovnaní sa ceny tovarov a služieb v Spojenom kráľovstve v novembri zvýšili o 0,3 %, čo je viac ako ich 0,2-% nárast, ktorý očakávali ekonómovia.
Mark Carney, guvernér centrálnej banky (Bank of England, BoE), bude teraz musieť napísať list ministrovi financií Philipovi Hammondovi a vysvetliť mu, ako chce banka dostať infláciu spať na svoju cieľovú 2-% úroveň. Guvernér BoE to musí urobiť vždy, keď je miera inflácie vyššia ako 3 % alebo nižšia ako 1 %.
V novembri BoE zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu, prvýkrát po viac ako 10 rokoch, z 0,25 % na 0,5 %. Teraz sa očakáva, že ohlási ďalšie zvýšenie, keď koncom týždňa zverejní výsledky dvojdňového zasadnutia Výboru pre menovú politiku.
Guvernér Carney predpokladal, že inflácia dosiahne vrchol v októbri alebo novembri. Ale najnovšie prieskumy naznačujú, že náklady v sektore služieb a aj ceny v tomto odvetví ďalej rastú. A vzhľadom na fakt, že sektor služieb je dominantným odvetvím hospodárstva, môže rast jeho cien viesť k ďalšiemu zrýchleniu inflácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy