Goldman Sachs: Ľudia neutekajú od zlata k bitcoinom

, businessinsider Foto:SITA/AP

Niektorí analytici naznačili, že za výraznejším poklesom ceny zlata v ostatných mesiacoch môže rast ceny bitcoinov. Podľa analytikov banky Goldman Sachs ale neexistuje žiaden dôkaz o hromadnom exoduse zo zlata.

Dopyt po zlate neovplyvnil rast ceny bitcoinov. Investori hromadne neopúšťajú bezpečné útočisko napriek poklesu cien, tvrdí Goldman Sachs. Jeffrey Currie, globálny vedúci výskumu komodít v Goldman, uviedol, že skupiny investorov, ktorí chcú investovať do týchto dvoch aktív, sú veľmi odlišné, a preto sa dopyt po zlate výraznejšie nemení, píše v poznámke pre klientov, ktorú zverejnil Financial Times.

Na niektorých komoditných trhoch sa vyskytli obavy, že dopyt po zlate by mohol prepadnúť ak cena bitcoinov porastie, pretože obe aktíva sú v hľadáčiku investorov s podobným zmýšľaním, teda tých, ktorí všeobecne nedôverujú tradičnejším aktívam. "Zatiaľ čo bitcoin má matematicky určenú maximálnu celkovú ponuku, zlato má limity v ťažbe. V oboch prípadoch ale ide o veľmi odlišnú dynamiku trhu," píše. "Kľúčový rozdiel v dopyte medzi bittcoinom a zlatom sme videli aj v nedávnej cenovej akcii. Podľa nášho názoru bitcoin priťahuje ďaleko viac špekulatívnych záujemcov než zlato."

Zlato v ostatných dňoch kleslo na najnižšiu úroveň za takmer šesť mesiacov, pričom niektorí analytici z tohto prepadu obviňovali nárast ceny bitcoinov. Larry McDonald, šéf makroekonomickej stratégie v ACG Analytics pre televíziu CNBC povedal, že podľa neho nárast dopytu po bitcoinoch znižuje cenu drahého kovu. S tým ale goldman Currie nesúhlasí. "Tento týždeň sa začalo obchodovanie s futures na burze CBOE, veľa komoditných investorov sa kládlo otázku, či bitcoin spôsobuje slabnutie dopytu po zlate. Veríme, že odpoveď je nie," píše v poznámke klientom.  

Na základe sledovania portfólií investorov Currie konštatuje, že "neexistuje žiadny zjavný odlev zo zlata v ETF. Práve naopak, celkovo zlaté holdingy ETF nedávno dosiahli najvyššiu úroveň od polovice roka 2013 (v súčasnosti je to medziročne 12 %). A keďže podielové fondy sú najväčšími držiteľmi zlatých ETF, dá sa to považovať za dôkaz, že nenadišiel žiaden hromadný exodus zo zlata."

Súvisiace články

Aktuálne správy