Spotrebiteľské ceny v Japonsku v októbri vzrástli

Spotrebiteľské ceny v Japonsku v októbri vzrástli, už 10. mesiac v rade a rýchlejšie, ako v septembri. A zároveň situácia na trhu práce sa opäť zlepšila. To sú ďalšie malé známky pokroku v snahe Japonska o posilnenie inflácie a hospodárskeho rastu.
Podľa vládnych údajov jadrový index spotrebiteľských cien, v ktorom nie sú zahrnuté nestále ceny potravín, sa v októbri zvýšil medziročne o 0,8 %. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi ekonómov, ktorých oslovila spoločnosť Nikkei.
Ale po očistení od cien energií a potravín stúpli októbrové spotrebiteľské ceny len o 0,2 %, rovnako ako v septembri.
Miera inflácie v Japonsku tak stále výrazne zaostáva za cieľovou 2-% hranicou centrálnej banky.
Centrálna banka a politici pozorne sledujú vývoj spotrebiteľských cien po rokoch deflácie a stagnácie ekonomiky, ktorú sa snažili prekonať agresívnym balíkom stimulov a cyklom vyšších miezd, vyšších výdavky a vyšších cien.
Zlepšenie situácie na trhu práce je ďalší faktor, ktorý môže zvýšiť rast miezd. Hoci miera nezamestnanosti zostáva na úrovni 2,8 %, ponuka pracovných miest sa zlepšila. Na každých 100 uchádzačov o zamestnanie bolo v októbri k dispozícii 155 pracovných miest. Na porovnanie v septembri to bolo 152 miest.
Separátne údaje ukázali, že výdavky domácností v októbri stagnovali. Tento údaj ďalej poukazuje na slabú domácu spotrebu, ale je lepší ako pokles výdavkov o 0,3 %, ktorý očakávali ekonómovia.

Súvisiace články

Aktuálne správy