Ekonomika USA vzrástla v 3. kvartáli najvýraznejšie za tri roky

Americká ekonomika zaznamenala v 3. kvartáli vyšší rast, než naznačoval pôvodný odhad, pričom spresnené tempo rastu bolo najrýchlejšie za posledné tri roky.
Americké ministerstvo obchodu v stredu oznámilo, že rast ekonomiky USA dosiahol v období od júla do konca septembra 3,3 %. Aj napriek dvom devastujúcim hurikánom tak zaznamenala najvýraznejšie tempo rastu od 3. štvrťroka 2014. Vtedy ekonomika Spojených štátov vzrástla o 5,2 %.
Rýchly odhad zverejnený koncom októbra stanovil rast americkej ekonomiky za 3. kvartál na 3 % po 3,1-% raste v 2. štvrťroku. Spresnený údaj je lepší aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov. Tí počítali s rastom v 3. štvrťroku na úrovni 3,2 %.
Výrazne rástli najmä firemné investície. Zvýšili sa o 7,3 %, čo je najvýraznejší rast od konca roka 2016. Sklamaním sú však spotrebiteľské výdavky, ktoré sú ostro sledovaným ukazovateľom, keďže sa na výkone americkej ekonomiky podieľajú zhruba 70 %. Tie sa v 3. kvartáli zvýšili len o 2,3 %, zatiaľ čo v 2. štvrťroku rast dosiahol 3,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy