Francúzska ekonomika v 3. kvartáli mierne spomalila

Francúzska ekonomika v 3. kvartáli mierne spomalila tak, ako to naznačil rýchly odhad. Ukázali to spresnené údaje štatistického úradu Insee.
Hrubý domáci produkt (HDP) druhej najväčšej ekonomiky eurozóny sa za tri mesiace do konca septembra zvýšil o 0,5 % v porovnaní s predchádzajúcim 2. štvrťrokom, keď medzikvartálne vzrástol o 0,6 %. Tento výsledok sa zhoduje s prvým odhadom, ktorý Insee zverejnil 31. októbra.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že rast spotrebiteľských výdavkov sa v 3. kvartáli zdvojnásobil na 0,6 % z 0,3 % v 2. štvrťroku. Ale tvorba hrubého fixného kapitálu stúpla o niečo menej, o 0,9 % po 1,1-% zvýšení v období apríl – jún 2017.
Celkovo konečný domáci dopyt okrem zmien v skladových zásobách v 3. štvrťroku prispel k rastu HDP 0,6 bodu.
Zahranično-obchodná bilancia naopak negatívne ovplyvnila rast HDP, a to -0,6 bodu. Dôvodom bol strmý nárast importu ako exportu, Konkrétne, dovoz v 3. kvartáli stúpol o 2,8 % (o 0,3 % v predchádzajúcom 2. štvrťroku), zatiaľ čo vývoz sa zvýšil o 1,1 % (o 2,2 % v 2. kvartáli).
Zmeny v skladových zásobách pozitívne prispeli k rastu HDP, a to 0,5 bodu.
V medziročnom porovnaní sa HDP Francúzska v období júl – september 2017 zvýšil o 2,2 %. Takéto medziročné tempo hospodárskeho rastu nezaznamenalo Francúzsko od roku 2011, uviedol Insee.

Súvisiace články

Aktuálne správy