Keď ste štastní, že môžete platiť dane

, CNBC Foto: TASR/AP

Medzi najspokojnejšie krajiny v roku 2017 nepatria tie, v ktorých majú občania nízke daňové zaťaženie. V skutočnosti platí pravý opak.

Podľa najnovšej správy Svetovej spokojnosti z dielne Organizácie Spojených národov, desať najšťastnejších krajín dnes je:

1. Nórsko

2. Dánsko

3. Island

4. Švajčiarsko

5. Fínsko

6. Holandsko

7. Kanada

8. Nový Zéland

9. Austrália

10. Švédsko

Podľa spoluautora správy, Jeffreyho Sachsa, je pocit šťastia výsledkom vytvárania silných spoločenských základov. Ak podľa neho národy uprednostňujú "sociálnu dôveru" a "zdravý život", budú ich občania spokojnejší.

Prvé tri krajiny, umiestnené v rebríčku najvyššie, teda Nórsko, Dánsko a Island, patria medzi krajiny s najvyššou daňovou sadzbou v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), pokiaľ ide o celkové príjmy z daní ako percento HDP.

Sociálne benefity, ktoré obyvatelia získavajú výmenou za svoje dane, ako je napríklad univerzálna zdravotná starostlivosť, prístup k vzdelaniu a dotovaná rodičovská dovolenka, by mohli mať niečo spoločné so "silnými sociálnymi základmi", ktoré Sachs spomína.

Sachs tvrdí, že úspech občanov súvisí s tým, čo získajú za svoje dane. "Sú šťastní, pretože tieto spoločnosti nie sú len prosperujúce, ale známe aj vysokou rovnosťou, sociálnou dôverou a čestnosťou ich vlád. Obyvatelia si užívajú dlhé platené dovolenky, nulové náklady na zdravotnú starostlivosť, nulové alebo nízke školné a kvalitné verejné služby pre všetkých." Dodáva, že "okrem toho sú tiež šetrní k životnému prostrediu a stávajú sa ekonomikami s nulovými emisiami."

Od roku 2014 z hľadiska celkových daňových príjmov v percentách HDP na jedného obyvateľa sa Nórsko dostáva na druhú priečku z 35 krajín (37 682 USD), Dánsko na tretiu (30 630 USD) a Island na deviatu (20 418 USD), podľa OECD.

Súvisiace články

Aktuálne správy