Turkménsky šéf diplomacie R. Meredov rokoval s U. Rusnákom o svetovej energetike

Minister zahraničných vecí Turkménska Rašid Meredov v utorok (28.11.) oficiálne prijal slovenského diplomata, generálneho tajomníka Medzinárodnej energetickej charty (IEC) Urbana Rusnáka a generálneho tajomníka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Thomasa Gremingera. K bilaterálnym stretnutiam došlo pri príležitosti 28. zasadnutia konferencie Energetickej charty, ktorá sa uskutočnila v Ašchabade v dňoch 28. – 29. novembra, a zúčastnili sa jej ministri, diplomati a novinári z desiatok krajín sveta.
Meredov a Rusnák si vymenili názory na súčasný stav spolupráce medzi Turkménskom a Medzinárodnou Energetickou chartou, pričom poukázali na praktickú a účinnú spoločnú prácu vykonanú počas turkménskeho predsedníctva konferencie Energetickej charty v roku 2017. Obe strany ocenili konkrétne kroky vedúce k vytvoreniu medzinárodného právneho mechanizmu zameraného na zabezpečenie stabilného tranzitu energetických zdrojov.
Ich rokovania sa týkali aj praktických, regulačných a právnych aspektov tranzície energetiky, aktuálnych otázok energetickej bezpečnosti, pričom obe strany potvrdili túžbu prispieť k posilneniu spoľahlivosti a stability prepravy energie. V tomto duchu zdôraznili potrebu koordinácie úsilia a dôraznejšej spolupráce v sektore energetiky medzi producentskými krajinami, tranzitnými krajinami a spotrebiteľmi energie v celosvetovom meradle.

Súvisiace články

Aktuálne správy