Globálna ekonomika podľa OECD v tomto roku posilní o 3,6 %

V budúcom roku Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj očakáva rast svetovej ekonomiky o 3,7 %, ale v roku 2019 sa podľa nej rast spomalí opäť na 3,6 %.

Globálna ekonomika podľa predpovede Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) v tomto roku posilní o 3,6 percent a v budúcom roku o 3,7 percenta, ale v roku 2019 sa tempo jej rastu spomalí na 3,6 percenta. Organizácia, ktorá najnovšiu predikciu zverejnila v utorok na svojej internetovej stránke, zároveň konštatovala, že ročné tempo rastu svetového hospodárstva zostáva pod úrovňou z obdobia pred krízou.

Miera zamestnanosti je síce teraz v mnohých členských krajinách OECD nad úrovňou obdobia pred krízou a nezamestnanosť klesá, ale ešte stále nenastal výrazný rast reálnych miezd, konštatuje organizácia. „Krajiny by mali realizovať balíčky reforiem, ktoré katalizujú súkromný sektor, aby sa podporila produktivita,“ povedal generálny tajomník OECD José Ángel Gurría.

OECD predpovedá, že ekonomika USA v tomto roku posilní o 2,2 percenta, v budúcom o 2,5 percenta, ale v roku 2019 iba o 2,1 percenta. Hospodárstvo eurozóny podľa predikcie organizácie v tomto roku vzrastie o 2,4 percenta a v budúcom o 2,1 percenta, ale v roku 2019 sa tempo jej rastu spomalí na 1,9 percenta. Vo Veľkej Británii OECD očakáva pokračovanie spomaľovania ekonomiky pre neistotu v otázke výsledku vyjednávaní o podmienkach vystúpenia z Európskej únie. Britská ekonomika v tomto roku podľa organizácie posilní o 1,5 percenta, v budúcom o 1,2 percenta a v roku 2019 o 1,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy