Nástup automatizácie v nasledujúcich 10 rokoch dokáže pridať viac ako bilión dolárov do globálnej ekonomiky

, businessinsider Foto:thinkstock;SITA/AP

Náhrada pracovnej sily automatizáciou je aktuálne veľmi diskutovanou témou, pretože mnohí veria, že ľudia v určitých jednoduchších profesiách sa už čoskoro nahradia robotmi alebo automatizovanými procesmi.

Analytici JPMorgan Asset Management sa domnievajú, že technologický pokrok, ako napríklad automatizácia, vo všetkých oblastiach spoločnosti by mohol viesť k veľkým nárastom produktivity, čo pravdepodobne zvýši hospodársky rast. V nasledujúcich 10-15 rokoch by sa tak zvýšil svetový HDP o viac ako 1,1 bilióna dolárov. "Technológie ovplyvnia mieru hospodárskeho rastu a návratnosť kapitálového trhu spôsobom, ktorý je dnes ťažké predvídať", píše sa v správe tímu stratégov. "Automatizácia pracovnej sily a umelá inteligencia majú potenciál dosiahnuť významné zvýšenie produktivity. Niektoré národy, ktoré dnes čelia rastovým výzvam kvôli starnutiu obyvateľstva, by mohli zaznamenať ďalší nárast tempa rastu.“

Dodatočný rast by podľa správy pravdepodobne predstavoval približne 1 – 1,5 % nárastu globálneho HDP. Najnovšie odhady naznačujú, že ide o približne 75,6 bilióna dolárov, čo znamená, že akýkoľvek nárast by bol vyšší ako 1 bilión dolárov. To je zhruba ekvivalent HDP Mexika alebo Austrálie z roku 2016.

Automatizáciou pracovných síl  sa podľa správy Svetového ekonomického fóra z roku 2016 by do roku 2020 zaniklo viac ako 5 miliónov pracovných miest v 15 hlavných rozvinutých a rozvíjajúcich sa ekonomikách. Obavy zo škrtania pracovných miest sú pravdepodobne najväčšie v sektore finančných služieb, kde by sa mohli už čoskoro automatizovať mnohé relatívne jednoduché úlohy, ako napríklad zadávanie údajov. To by mohlo spôsobiť rozsiahly zánik množstva pracovných miest.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy