Šéf Deutsche Bank priznal, že polovica jeho pracovníkov by mohla byť nahradená strojmi

, QZ Foto: TASR/AP

Generálny riaditeľ spoločnosti Deutsche Bank John Cryan už plánuje veľké prepúšťanie. Hlava nemeckého veriteľa si myslí, že roboty by mohli nahradiť veľkú časť pracovnej sily.

Cryan už zrušil tisíce pracovných miest ako súčasť päťročného plánu reštrukturalizácie. V rozhovore pre Financial Times naznačil, že je pripravený oveľa viac využívať technológie ako je umelá inteligencia a strojové vzdelávanie na automatizáciu bankových úloh.

Banka v súčasnosti zamestnáva 97 000 ľudí, ako Cryan poznamenal, hlavní rivali Deutsche Bank majú približne polovicu tohto počtu. Ako pre Financial Times povedal, pomer predajcov a obchodníkov k ostatným zamestnancom back office bol nerovnovážny. Procesy banky boli nastavené tak, že sa robili ručne čo je náchylné k vytváraniu chýb. V rámci reštrukturalizácie sa tiež snaží o likvidáciu niektorých pobočiek banky.

Celý finančný priemysel dnes zápasí s podobnými problémami, ale väčšina riadiacich pracovníkov tak otvorene o tom nehovorí ako Cryan. Pred dvoma mesiacmi mal vyhlásenia na margo účtovníkov banky, ktorí "trávia veľa času počítaním", že si budú musieť nájsť niečo nové. Deutsche Bank ich zamestnáva nad rámec, má príliš veľa nákladných účtovníkov.

Doteraz sa o Deutsche Bank hovorilo ako o najväčšej investičnej banke na svete, ale v ostatnom čase jej príjmy z obchodovania zaostávajú za výsledkami konkurencie. Za prvých deväť mesiacov tohto roka sa príjmy banky znížili o 10 % oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Cryan vystupuje ako čestný bojovník, niekedy až príliš čestný. Banka sa snaží získať späť zákazníkov a otvorene hovorí o tom, že chce nahradiť tisíce zamestnancov strojmi, čím ale pravdepodobne nebude motivovať tých, ktorých pracovné miesta sú v ohrození.

Do budúceho roka približne 75 % finančných firiem buď preskúma, alebo aj implementuje technológie umelej inteligencie, ako to vyplynulo z prieskumu Greenwich Associates. Výskumná a poradenská spoločnosť si myslí, že asi 15 % pracovných miest v tomto odvetví sa vďaka technológiám dostáva do ohrozenia.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy