Tržby v priemysle sa v septembri medzimesačne aj medziročne znížili

Tržby v slovenskej ekonomike sa v septembri tohto roka medzimesačne zvýšili vo vybraných trhových službách o 1 %, doprave a skladovaní o 0,5 % a v informačných a komunikačných činnostiach o 0,4 %. Znížili sa naopak v priemysle o 5,6 % a v stavebníctve o 3,3 %. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
Tržby v priemysle v septembri medziročne klesli o 0,6 %. Vývoj ovplyvnil pokles v ťažbe a dobývaní o 3,2 %, priemyselnej výrobe o 1,9 %, ale aj rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 9,1 % a v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 1,8 %. V stavebníctve tržby siedmy mesiac po sebe rástli, v porovnaní s vlaňajším septembrom sa zvýšili o 3,8 %.
Za prvých deväť mesiacov roka sa tržby v priemysle medziročne zvýšili o 3,2 %. Podpísal sa pod to rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 8,5 %, ťažbe a dobývaní o 2,9 %, priemyselnej výrobe o 2,4 %, ako aj pokles v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 1,7 %. Tržby stavebných subjektov sa za deväť mesiacov zvýšili o 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy