Asi 280 miliónov dolárov sa vyparilo, niekto vymazal kód v populárnej kryptopeňaženke

, businessinsider Foto: thinkstock

Odhaduje sa, že kryptomena ethereum v hodnote 280 miliónov dolárov je v súčasnosti neprístupná po tom, čo niektorý používateľ náhodne vymazal kód potrebný na prístup do digitálnej peňaženky.

Neidentifikovaný používateľ omylom zablokoval digitálne peňaženky Parity Technologies vymazaním knižnice kódov potrebných na používanie týchto peňaženiek. Vyplýva to z informácií uvedených po kritickej bezpečnostnej výstrahe uverejnenej na blogu Parity Technologies. Zmrazenie digitálnej meny sa týka všetkých "multi-sig" peňaženiek vytvorených Parity Technologies po 20. júli tohto roka.

Multi-sig je skratka pre viacnásobný podpis, ide o peňaženky obzvlášť obľúbené u startupov zmeraných na kryptomeny, pretože vyžadujú súhlas viac ako jednej osoby než sa realizuje akákoľvek transakcia. Je to vlastne forma ochrany pred nepoctivými zamestnancami, ktorí by mohli vybieliť účet a obohatiť sa na úkor skupiny.

Z tohto dôvodu je to aj populárny spôsob ukladania kryptomien, ktoré pochádzajú z počiatočných ponúk mincí, tzv. ICO – čo je nový spôsob získavania finančných prostriedkov využívaný predovšetkým blockchain firmami. Investor ponúkne digitálne meny ako ethereum či bitcoin a za ne dostane novú menu vytvorenú začínajúcou firmou.

Presné číslo,  akého množstva kryptomeny sa chyba týka, jasné nie je. Niektoré špecializované blogy o kryptomenách tvrdia, že peňaženky Parity Technologies tvoria 20 % celej siete ethereum. Odborníci odhadujú, že v súčasnosti sa nedá dostať k ethereu v hodnote okolo 280 miliónov dolárov, z čoho 90 miliónov dolárov vložil zakladateľ spoločnosti Parity Gavin Woods. Parity odmieta zverejniť oficiálnu sumu, hoci hovorkyňa spoločnosti poprela, že odhadované číslo je správne.

Súvisiace články

Aktuálne správy