Rast inflácie vo Francúzsku sa v októbri mierne zrýchlil

Tempo rastu inflácie vo Francúzsku sa v októbri mierne zrýchlilo. Dôvodom boli vyššie ceny potravín. Ale miera inflácie sa stále drží hlboko pod hranicou 2 %, čo je cieľová úroveň Európskej centrálnej banky. Vyplýva to z predbežného odhadu francúzskeho štatistického úradu Insee.
Podľa Insee index spotrebiteľských cien v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v októbri vzrástol medziročne o 1,1 %. To je mierne zrýchlenie po jeho zvýšení o 1 % v septembri. Analytici pritom odhadovali, že miera inflácie zostane v októbri na septembrovej úrovni. Spresnené údaje zverejní Insee 15. novembra.
Štatistický úrad v súvislosti s rýchlym odhadom uviedol, že pod tretie po sebe nasledujúce zvýšenie ročnej miery inflácie sa podpísalo najmä zdraženie potravín.
V medzimesačnom porovnaní vzrástli októbrové spotrebiteľské ceny vo Francúzsku o 0,1 % po miernom poklese v septembri. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi ekonómov.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii (EÚ) určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Francúzska v októbri podľa očakávania zvýšil medziročne o 1,2 % a medzimesačne o 0,1 %. Na ilustráciu v septembri HICP stúpol medziročne o 1,1 % a medzimesačne klesol o 0,2 %.
Separátne údaje Insee ukázali, že výrobné ceny vo Francúzsku v septembri stúpli medzimesačne o 0,5 % a medziročne o 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy