Japonská centrálna banka zhoršila výhľad inflácie

Bank of Japan potvrdila voľnú menovú politiku a prognózuje, že inflácia v krajine za celý fiškálny rok bude 0,8 %, doteraz rátala s infláciou 1,1 %.

Japonská centrálna banka potvrdila svoju mimoriadne voľnú menovú politiku, pričom zhoršila výhľad inflácie pre fiškálny rok, ktorý sa skončí v marci 2018. Banka odhaduje, že inflácia za celý fiškálny rok bude na úrovni 0,8 percenta. Jej predchádzajúca predikcia rátala s infláciou vo výške 1,1 percenta.

Bank of Japan po skončení svojho zasadania v utorok uviedla, že hoci ekonomika krajiny sa zlepšuje, jej rast ešte neposúva mzdy vyššie, ani nepodporuje spotrebiteľský dopyt dostatočne na to, aby zvýšil infláciu. Centrálna banka však vyjadrila očakávanie, že inflácia sa postupne zvýši smerom k cielenej úrovni 2 percentá. Hospodárstvo Japonska podľa centrálnej banky v tomto roku posilní o 1,9 percenta, ale v budúcom roku sa tempo rastu ekonomiky spomalí na úroveň 1,4 percenta.

Analytik spoločnosti Capital Economics Marcel Thieliant však uviedol, že spomalenie ekonomiky bude výraznejšie. „Očakávame, že rast sa spomalí prudšie, ako centrálna banka v súčasnosti predpokladá,“ povedal Thieliant. „Výsledok je taký, že v najbližšom čase neočakávame sprísnenie menovej politiky centrálnej banky,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy