MMF vyzval Chorvátsko na urýchlenie reforiem

Medzinárodný menový fond (MMF) vyzval Chorvátsko, aby urýchlilo tempo štrukturálnych reforiem s cieľom zvýšiť konkurencieschopnosť a v strednodobom horizonte zlepšiť vyhliadky rastu.
„Vláda by mala byť ambicióznejšia, čo sa týka reforiem,“ povedal v piatok na záver 10-dňovej návštevy Chorvátska šéf misie fondu Chálid Sakr. Podľa MMF by Záhreb mal čo najskôr pristúpiť k reforme verejnej správy s cieľom jej zefektívnenia a zníženia nákladov, ďalej zlepšiť podnikateľské prostredie, ako aj spružniť pracovný trh.
„Bez kľúčových reforiem sa tempo rastu ekonomiky v strednodobom horizonte spomalí k zhruba 2 %,“ uvádza sa v záverečnej správe MMF. Na tento rok fond odhaduje rast ekonomiky na úrovni 3,1 %. V budúcom roku očakáva spomalenie rastu na 2,8 %.
„Rast v súčasnosti ťahajú najmä cestovný ruch a súkromná spotreba, na zvýšenie tempa rastu ale krajina potrebuje viac investícií,“ povedal Sakr. Upozornil, že reformy sú dôležité nielen na zrýchlenie tempa rastu, ale aj na zmiernenie rizík a vytvorenie väčšieho fiškálneho priestoru pre prípad novej krízy v rámci európskej alebo globálnej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy