Tri výzvy a šesť investičných tipov: Kam by vložil peniaze jeden z najväčších správcov aktív na svete

, BlackRock FotoYT/BlackRock;thinkstock

Šéf investičných stratégov spoločnosti BlackRock, Richard Turnill, je presvedčený, že trhy a ekonomiku aktuálne ovplyvňujú tri hlavné témy. Ponuka šesť investičných myšlienok, ktoré by mali pomôcť investorom prispôsobiť svoje portfóliá tak, aby dokázali čeliť týmto výzvam.

Podľa Turnilla patria medzi tri hlavné témy súčasnosti  
– udržateľná globálna ekonomická  expanzia,
– potreba prehodnocovania výnosov,
– potreba prehodnocovania rizík.

Hoci by sa investori mali pri výbere aktíva riadiť predovšetkým svojim dlhodobým plánom a vyhnúť sa krátkodobým odporúčaniam, niektoré nové myšlienky nemusia byť na škodu. Hlavne ak sú odporúčania od niekoho, kto má pod palcom správu niekoľkých miliárd dolárov.

Uprednostnite akcie pred pevným výnosom a uvažujte globálne
Akciám pomáha stabilné ekonomické oživenie a s ním súvisiaci rast podnikových ziskov. Je to po prvý raz od roku 2005, čo rastú zisky o 10 % a viac. Podľa Turnilla sú zaujímavé trhy okrem USA, napríklad EÚ a Japonsko, zaujímavý rast majú pred sebou aj rozvíjajúce sa trhy. Európa sa vyznačuje nadpriemernou ekonomickou expanziou a Japonsko zaznamenáva skokové zlepšenie v očakávaných výsledkoch.

Všímajte si technologický, či bankový sektor
Technologické firmy vykazujú výsledky výrazne nad odhadom a zabezpečujú tak približne polovicu rastu akciového trhu v USA a Ázii. Podľa Turnilla sú zaujímavé aj americké banky, ktoré by mohli zvýšiť maržu z úverov vďaka strmším výnosovým krivkám. Môžu tiež ťažiť z deregulácie.

Nezabúdajte na faktory
Investovanie na základe vybraných faktorov je dnes módne. Podľa Turnilla sú zaujímavé momentové a hodnotové stratégie. Prvý prístup má na rozvinutých trhoch zaujímavý rastový potenciál práve v obdobiach rastu. Hodnotový prístup má zase dobrú základňu v makroekonomike a môže tiež ťažiť z investorského sentimentu. Opatrnosť investorov vedie k tomu, že lacné akcie jednoducho prehliadajú, ale zmena nálady podporovaná expanziou, môže pomôcť hodnotovým titulom.

Dlhové nástroje môžu generovať zisky i v prostredí nízkych výnosov
"Kreditné spready sú stále na historicky nízkych úrovniach, ale aj tak si myslíme, že dlhopisy sú dobrým zdrojom príjmov s neustálym dopytom," hovorí Richard Turnill. Výnosy podľa neho budú zabezpečené skôr prostredníctvom obchodovania s využitím rôznych úrokových sadzieb v jednotlivých krajinách, než zmenšením spreadov, a preto budú očistené o riziko nižšie ako výnosy z akcií. Súčasné priaznivé ekonomické prostredie a nízka volatilita na druhej strane zlepšujú platobnú morálku firiem. U amerických dlhopisov Turnill uprednostňuje najvyššiu kvalitu, v EÚ zase nadnárodné, kryté a podriadené dlhopisy z finančného sektora.

Zaujímavé môžu byť dlhopisy rozvíjajúcich sa krajín
"Znamená to možné cenové zhodnotenie dlhopisov vybraných rozvíjajúcich sa krajín, a to z dôvodu nízkej inflácie a zníženej volatility na menovom trhu," podotýka Turnill. Pozitívne pôsobiacimi faktormi môžu byť aj globálny hospodársky rast, rast cien komodít a investori hľadajúci zaujímavý výnos. Centrálne banky v rozvíjajúcich sa krajinách, na rozdiel od rozvinutých trhov, majú priestor na zníženie sadzieb na pozadí stabilného rastu a nízkej inflácie. To môže viesť k zníženiu rozdielov v úrokových sadzbách, čo povedie k rýchlejšiemu rastu cien dlhopisov na nových trhoch. Hlavným rizikom týchto štátov nie sú slabé meny, ale strata dynamiky globálneho rastu, rast výnosov kvôli obmedzeniam monetárnych stimulov alebo posilňujúcemu americkému doláru.

Zvážte štátne dlhopisy
Menová politika v USA a EMÚ by sa mali normalizovať. Rast sadzieb povedie k jedinému očakávanému výsledku, čo sú nízke zisky alebo prípadné straty na trhu so štátnymi dlhopismi. Napriek tomu sú podľa Turnilla dlhodobé štátne dlhopisy dobrým nástrojom diverzifikácie v prípade volatility a výpadkov na akciových trhoch vyplývajúcich z geopolitických rizík a preto by nemali byť nemali v portfóliu chýbať.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy