Zmizne nafta z repkových polí? Europoslanci sú proti biopalivám

, euro Foto: TASR/AP

Vplyvný európsky výbor pre životné prostredie chce od roku 2030 úplne ukončiť pridávanie biopalív z poľnohospodárskych plodín do pohonných hmôt. Návrh ešte musí potvrdiť celý Európsky parlament a tiež aj členské štáty. Krajiny V4 sú proti.

Podľa návrhu europoslancov by mali v roku 2030 skončiť  biopalivá vyrábané z repky, kukurice alebo z cukrovej repy. V roku 2021 sa má zakázať biopalivo z palmového oleja. Ako napísal týždenník Euro, zákaz pridávania palmového oleje do pohonných hmôt prijal výbor na návrh komunistickej  europoslankyne Kateřiny Konečnej. Europoslanci z výboru naopak podporili návrh Európskej komisie, ktorý od roku 2021 podporuje zavádzanie podielu palív druhej generácie vyrobených hlavne z odpadových surovín, ale aj napríklad rias.

s omnoho miernejším návrhom prišiel výbor ENVI Európskej komisie, podľa ktorého bude ešte v roku 2030 možné pre biopalivá využívať 3,8 percenta poľnohospodárskej produkcie. Dnes je to probližne dvojnásobok.

Podľa kritikov má pestovanie repky a kukurice negatívne ekologické dopady, tieto plodiny vyčerpávajú pôdu a urýchľujú eróziu. Plošne sa pri ich pestovaní využívajú pesticídy, čím sú ohrozené spodné vody. Server euractiv.cz citoval Mariu Donnelly z Generálneho riaditeľstva Komisie pre energetiku, podľa nej vedie dôraz na biopalivá k zvyšovaniu cien potravín, predovšetkým v chudobnejších častiach sveta. Opačný názor majú zástupcovia firiem vyrábajúcich etanol, podľa nich cena potravín vo svete klesla za ostatné roky o 20 percent, hoci sa produkcia biopalív zvyšovala.

Slovenský biopalivový priemysel patrí z hľadiska objemu produkcie biopalív k špičke krajín v Európskej únii. Funguje od roku 2007 s ročnou produkciou 130 tisíc m3 bioetanolu a 100 tisíc ton bionafty.

Súvisiace články

Aktuálne správy