Brexit: Banky do dnes nevedia, čo je najhorší scenár

, businessinsider Foto: SITA/AP

Finančné firmy z londýnskej City sa v rámci Brexitu pripravujú na to najhoršie. Majú však jeden zásadný problém. Nevedia, ako vyzerá najhorší scenár.

Zatiaľ čo väčšina finančných firiem súhlasí, že v najhoršom prípade budú musieť škrtať pracovné miesta, plány predložené bankami britskému regulátorovi ukazujú, že inštitúcie majú rôzne predstavy o tom, ako by mal vyzerať najhorší výsledok Brexitu. V rámci žiadosti regulátora, predložiť plány do júla tohto roka, sa vyzbieralo viac ako 400 podaní. Z nich vyplýva, že nejestvujú rovnaké názory na to, ako by mal vyzerať najhorší scenár pre firmy. Firmy sa zhodli ale v tom, že nech je najhorší scenár akýkoľvek, bude si vyžadovať "absurdné" množstvo kapitálu na realizáciu plánov pre prípad nepredvídaných udalostí.

Asociácia finančných trhov v Európe (AFME) v júni odhadla, že "tvrdý" Brexit by mohol vyjsť britské banky na 15 miliárd EUR, k čomu treba pripočítať ďalších 40 miliárd na splnenie kapitálových  požiadaviek prvého stupňa.

Vedúci predstavitelia podnikov opakovane žiadali vládu, aby ujasnila, ako bude Brexit vyzerať, varujúc, že ​​neistota prinúti mnohých presunúť pracovné miesta za hranice Veľkej Británie. Štyri z piatich najväčších lobistických skupín v Británii v liste požiadali vládu, aby vyjasnili situáciu ohľadom Brexitu, pričom upozornili na "rozsiahle a škodlivé dôsledky pre investície a obchod", ak debaty o odtrhnutí zlyhajú.

Felix Hufeld, prezident najvyššieho finančného regulátora Nemecka BaFin, uviedol, že firmy pôsobiace v celej EÚ a Británii po Brexite majú niekoľko možností. Pobočka by mohla byť premenená na dcérsku spoločnosť alebo sa centrála presťahuje na nové miesto. To sa ale nepáči regulátorom ani firmám. Podľa agentúry Reuters, sa dá že očakávať že 130 európskych firiem požiada o reguláciu v Británii, aby zabezpečili neprerušené služby pre britských klientov aj po Brexite. Hufeld sa vyjadril, že všetky strany "musia predpokladať", že Spojené kráľovstvo smeruje k tvrdému Brexitu kvôli nedostatočnému pokroku v rokovaniach. "Keďže, tak ako všetci ostatní, ani regulačné orgány nevedia, ako bude vyzerať situácia v apríli 2019, musíme premýšľať o scenároch a dúfam, že budeme najlepšie a pripravený na to najhoršie," povedal Hufeld.

Od firiem sa očakáva, že začnú svoje pohotovostné plány realizovať od začiatku budúceho roka.  a Hufeld povedal že dnes je ešte predčasné odhadnúť, koľko kapitálu budú banky potrebovať na Brexit. "Banky, ktoré plánujú komplexné rozdeliť doterajšiu prácu medzi svoje kancelárie v Londýne a EÚ, budú nútené transplantovať a rozdeliť svoj ekosystém založený v priebehu rokov, čo zahŕňa IT infraštruktúru, znalosti, proces, ľudí a veľa ďalších vecí."

Súvisiace články

Aktuálne správy