Príliš veľké, príliš silné: Únia na bankový sektor dohliadať nebude

, bloomberg Foto: TASR/AP

Európska únia ustúpila od jedného z kľúčových plánov, ako získať lepší dohľad na veľkými bankami. Plán, podľa ktorého mali banky dôslednejšie oddeliť poskytovanie pôžičiek od rizikovejšieho investičného bankovníctva zmizol zo stola. Európska komisia len sucho skonštatovala, že sa na zámere skrotiť banky s miliardovými aktívami nedokáže dohodnúť.

Podľa agentúry Bloomberg to nie je žiadne veľké  prekvapenie. Rokovania o zavedení opatrení na ochranu ekonomiky pred prepadmi finančných trhov, ktoré často stoja na začiatku hospodárskych recesií, boli na mŕtvom bode od roku 2015.  „Základné princípy návrhu už boli uplatnené v regulačných opatreniach bankového sektora,“ uviedla hovorkyňa komise Vanessa Mocková. Situácia na finančných trhoch sa podľa nej zmenila, a obchodné operácie bánk sú dnes menšie než v období pred finančnou krízou v roku 2008.

Spokojní môžu byť predovšetkým veľkí hráči, ako Deutsche Bank alebo BNP Paribas, ktoré proti návrhu lobovali už dlhší čas. Plán by podľa nich obmedzil schopnosť bánk prispievať k ekonomickému rastu. Na konečné podobe a objemu regulačných opatrení sa nedokázali zhodnúť ani zástupcovia zákonodarcov v Európskom parlamente.

Podpredseda Európskej ľudovej strany, najväčšej frakcie EP, Gunnar Hökmark uviedol, že rozhodnutie komisie víta. Väčšina poslancov sa podľa neho nakoniec rozhodla, že banky nepotrebujú väčšiu reguláciu. „Rozdeliť úverové bankové služby od obchodných, investičných a trhových by viedlo k nestabilite a spomaleniu bankového sektoru,“ uzavrel Hökmark.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy