Nebezpečná ekonomická pasca: Dlh Američanom rastie, je najvyšší v histórii

, businessinsider Foto: TASR/AP

Zadlženie amerických domácností dosahuje zhruba dve tretiny objemu výkonu americkej ekonomiky. MMF navrhuje v kritickej situácii im dlhy odpustiť.

Dlhy Američanov sú dnes vyššie ako pred finančnou krízou, v druhom štvrťroku 2017 narástli o 500 miliárd USD na 12,84 bilióna. Problémových dlhov zostalo na konci prvého polroka rovnaké množstvo ako v predchádzajúcom období, teda 4,8 %, newyorský Fed varuje pred významným nárastom miery nesplácania dlhov na kreditných kartách.

Dlhy spotrebiteľov sa od dlhu vlád podstatne líši. Zatiaľ čo vládne dlhopisy sa dajú až do hlbokej krízy bez obáv rolovať, teda z peňazí novo predaných bondov splatiť dlhopisy staré, spotrebiteľské úvery sa musia splatiť. Aj domácnosti sa naučili vytĺkať klin klinom, nová pôžička na splatenie tej starej je celkom bežná vec. Ale bonita a úverová história taktu postupujúceho človeka je hodnotená neporovnateľne prísnejšie než platobná morálka vlády.

"Veľká časť amerických domácností, možno dokonca spodných 80 %, môže mať so splácaním dlhu problém, pretože sadzby a s nimi úroky pravdepodobne porastú. Napožičiavali si toľko, koľko len mohli, a svojou spotrebou podporovali ekonomický rast. V ďalších rokoch ale práve kondícia týchto domácností môže mať dopad na hospodárstvo USA. A pokiaľ platy nebudú rásť rýchlejšie než životné náklady, problém sa bude len zhoršovať," uviedol Michael Lebowitz z analytickej spoločnosti 720 Global.

Dopadom dlhov domácností na finanční stabilitu sa venuje aj Medzinárodný menový fond, ktorý sa vyjadril, že vyššia zadlženosť predlžuje a prehlbuje prípadné recesie. Riziko podľa fondu začína výraznejšie rásť od zhruba 30 % zadlženia vo vzťahu k HDP. Podľa MMF tak hrozí do budúcna opätovný nárast miery  nezamestnanosti a pokles osobnej spotreby, a to vo väčšej miere ako sú historicky bežné úrovne. MMF uvádza, že napríklad zvýšenie miery zadlženia domácností v porovnaní s HDP o 5 percent počas troch rokov znamená pokles reálneho rastu ekonomiky o 1,25 percenta v nasledujúcich troch rokoch.

Kolapsy trhu nehnuteľností a recesie po rýchlo raste zadlženia spotrebiteľov bývajú výraznejšie a dlhodobejšie.

Fond navrhuje možné riešenie. Ak by došlo k najhoršiemu, malo by sa pristúpiť k odpusteniu dlhov. Podľa MMF takýmto postupom oproti obrovským odpisom nesplácaných dlhov môžu nakoniec relatívne menej stratiť aj samotní veritelia. Musí to však byť správne nastavené v súčinnosti s vládou.

Súvisiace články

Aktuálne správy