Spotrebiteľské výdavky v USA v septembri vzrástli o 1,6 %

Američania v septembri viac míňali v maloobchodoch a ich tržby vzrástli najprudšie za 2,5 roka. Motorom bol vysoký predaj áut, keďže obyvatelia regiónov zasiahnutých hurikánmi nahradzovali zničené vozidlá.
Maloobchodné tržby v USA sa v septembri zvýšili o 1,6 % po 0,1-% poklese v auguste, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Ekonómovia počítali s nárastom o 1,7 % po 0,2-% znížení pôvodne uvádzanom pre august.
Tržby autopredajcov vyskočili o 3,6 %, čo bolo najviac od marca 2015 a tržby predajcov benzínu stúpli o 5,8 %, najprudšie za 4,5 roka, čo zrejme odráža zvýšenie cien po hurikánoch Harvey a Irma.
Maloobchodné tržby bez započítania kolísavých kategórií áut a benzínu v septembri vzrástli o 0,5 % po 0,1-% zvýšení v predchádzajúcom mesiaci. Tržby bez započítania predaja áut stúpli o 1 % po 0,5-% náraste v auguste, pričom ekonómovia počítali len s 0,3-% expanziou.
Spotrebitelia v USA sú optimistickí ohľadom vývoja ekonomiky, nezamestnanosť sa nachádza na 16-ročnom minime a mzdy sa zvyšujú. To signalizuje, že spotrebiteľské výdavky by mali v najbližších mesiacoch pokračovať v raste.

Súvisiace články

Aktuálne správy