Diplomatický spor vyústil do prepadu meny

, CNBC Foto: TASR/AP

Turecká líra sa v pondelok prepadla v ázijskom obchodovaní v dôsledku zvýšeného napätia medzi Washingtonom a Ankarou. Obe krajiny si navzájom pozastavili vízové ​​služby.

Turecká líra prudko poklesla v pondelok po tom, čo americké veľvyslanectvo v Ankare oznámilo pozastavenie vízových služieb, reakcia Turecka na seba nenechala dlho čakať.

Dolár v pondelok dosiahol 3.7694 libier v ázijskom obchodovaní, oproti približne 3.616 libry na konci obchodovania v piatok. Prepad o 4 percentá nie je ďaleko od rekordu okolo 3,9407 USD za dolár, ktoré sme videli začiatkom roka.

Pozastavenie vízových služieb " vyvolalo obavy zo stability líry," uviedol Rodrigo Catril, stratég pre meny z Národnej banky Austrálie. "Turecko má obrovský deficit bežného účtu, a preto obrovskú potrebu financovania," cituje experta televízia CNBC. Krajine rastie schodok bežného účtu, keď hodnota jeho dovozu prevyšuje jeho vývoz. Schodok sa musí zvyčajne financovať z pôžičiek. Deficit bežného účtu v Turecku dosiahol za posledné tri mesiace v priemere 4,75 miliardy dolárov mesačne, čo je najviac od roku 2013.

V nedeľu americké veľvyslanectvo v tureckom hlavnom meste uviedlo, že "nedávne udalosti" donútili Washington, aby prehodnotil záväzok Ankary o bezpečnosti misie USA a jej personálu. Všetky neimigrantské vízové ​​služby boli okamžite pozastavené, dodala veľvyslanectvo.

Veľvyslanectvo tak pravdepodobne odvolávalo na nedávne zatknutie zamestnanca konzulátu USA tureckými orgánmi. Turecký štátny príslušník Metin Topuz bol zatknutý za údajné vzťahy s kňazom Fethullahom Gulenom z Pennsylvánie, ktorého obvinil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan za minuloročný pokus o štátny prevrat.

USA odmietli vydať Gulena do Turecka, údajne z dôvodu nedostatku presvedčivých dôkazov o jeho účasti na neúspešnom prevrate v roku 2016. Gulen odmieta, že by bol súčasťou pokusu o puč, v ktorom prišlo o život viac ako 230 ľudí a za mrežami ich skončilo  viac ako 50 000.

Veľvyslanectvo Turecka vo Washingtone rýchlo nasledovalo kroky Spojených štátov a taktiež pozastavilo neimigrantské vízové ​​služby, oznámilo to vyhlásením na Twitteri.

Okrem politického napätia sú aj iné dôvody, prečo sa tureckí líra dostala pod tlak. Miera inflácie. Tá sa v septembri zvýšila o 11 percent oproti minulému roku. Centrálna banka môže zvýšiť úrokové sadzby s cieľom obmedziť infláciu a podporiť menu, ale to by bolo na úkor rastu, ktorý by zostal relatívne slabý v porovnaní s úrovňou pred zásahom. Centrálna banka v Turecku zvyčajne sleduje líru v porovnaní s 50 -50 košom mien, vrátane  amerického dolára a eura. Kôš sa dostal na rekordne vysokú úroveň, okolo 4,0425, v porovnaní s pásmom od 3,80 do 4.

Súvisiace články

Aktuálne správy