Warren Buffett autám bez vodiča neverí, vsadil na americkú klasiku

, qz Foto: TASR/AP

Autonómne vozidlá zoberú šoférom prácu. Ale takejto budúcnosti sa Warren Buffett neobáva.

Investorov konglomerát Berkshire Hathaway 3. októbra oznámil, že uzavrel dohodu o okamžitom získaní 38,6 % podielu v spoločnosti Pilot Flying J. V roku 2023 by sa tento podiel mal zvýšiť na 80 %. Naliatím toľkého kapitálu do spoločnosti prevádzkujúcej čerpacie stanice pre nákladnú dopravu, 86-očný investorský titán dokazuje, že aj naďalej verí sektoru, ktorý by sa podľa predpovedí mal v budúcnosti zmeniť.  

Pilot Flying J "sa stal lídrom v odvetví a má kľúčovú úlohu pre národnú ekonomiku," uviedol vo vyhlásení Buffett. "Spoločnosť má zavedenú stratégiu inteligentného rastu a tešíme sa na partnerstvo, ktoré bude podporovať prepravné odvetvie v nasledujúcich rokoch."

Nie je to jeho jediná investícia do tradičného spôsobu, akým Amerika prepravuje svoj tovar. V roku 2009 Buffett investoval viac ako 35 miliárd dolárov na nákup železničnej spoločnosti Burlington Northern Santa Fe Corp. Ale Buffettova viera v budúcnosť prepravného systému prevádzkovaného ľuďmi by sa nakoniec mohla úplne minúť cieľu. Autonómne vozidlá sa už vo vybraných prevádzkach využívajú. V jednom z najrušnejších prístavov v Singapúre prepravujú náklad. V Austrálii pomáhajú pri ťažbe železnej rudy. A v polovici roku 2016 sa už objavila celá flotila náklaďákov, ktoré si počas jazdy naprieš Európou dokáže poradiť aj bez vodiča.

Miliardár už dávnejšie pred akcionármi Berkshire Hathaway pripustil, že sa veľmi zmýlil, keď podcenil potenciál Amazonu Jeffa Bezosa. "Bol som príliš hlúpy, aby som si to uvedomil. Nemyslel som, že Bezos môže dosiahnuť až taký úspech, ako sa mu to podarilo."

Buffett hovorí, že najlepšia investícia, ktorú môžete urobiť, je tá, ktorá sa "nedá poraziť", nemôže byť zdanená a dokonca vám ju neovplyvní ani inflácia. "Nakoniec existuje jedna investícia, ktorá poráža všetky ostatné: investujte do seba," povedal Buffett v nedávnom rozhovore pre Forbes. "Nikto vám nemôže vziať to, čo máte v sebe, a každý má potenciál, ktorý ešte nepoužil."

Musíte sa stať lepším komunikátorom, čo by mohlo rovnako ako v prípade Buffetta zmeniť váš život. Buffett vysvetlil, že každý dokáže exponenciálne zvýšiť svoj potenciál  jednoducho tým, že sa naučí "lepšie komunikovať" a tým "zvyšovať svoj talent". "Váš potenciál je niečo, čo vám pomôže mať zaujímavejší život,“ dodáva Buffett. "Zamerajte sa na všetko, o čom si myslíte, že sú to vaše slabosti, a začnite s tým hneď. O čomkoľvek sa chcete dozvedieť viac, začnite sa o to zaujímať už dnes, nedokladajte to na neskôr," radí Buffett."Odmenou nakoniec nebudú len peniaze, koľko zarobíte, ale aj to, koľko zábavy zo života budete mať. Tým viac priateľov si získate, čím zaujímavejšou osobou budete. Choďte do toho, investujte do seba."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy