Predaj cigariet by sa po úprave dane mohol upraviť

Ministerstvo financií (MF) SR by mohlo pripraviť návrh, aby obchodníci mali možnosť dopredať aj staré balenia cigariet v prípade zvýšenia sadzby dane. Opozícia totiž upozorňuje na to, že dnešné pravidlá pri zmene spotrebnej dane z tabakových výrobkov spôsobujú najmä malým obchodníkom problémy.
Úpravu pravidiel dopredaja tabakových výrobkov naznačila na dnešnom rokovaní Výboru Národnej rady pre financie a rozpočet štátna tajomníčka rezortu financií Dana Meager. „Konsenzuálne sa ale budeme musieť zhodnúť na tom, že systém, akým označujeme a vyberáme spotrebnú daň, budeme musieť prepracovať,“ skonštatovala Meager medzi poslancami na výbore.
Podľa opozície predajcovia môžu cigarety po zvýšení sadzby stiahnuť z predaja alebo prekolkovať. Opozičný poslanec Eugen Jurzyca tvrdí, že pri každej zmene spotrebnej dane na tabak dochádza k výpadkom na trhu. „Nie je dostať cigarety, čo je znak, že regulácia nie je zrejme dobrá. Problémy majú aj distribútori a z hľadiska cash-flow má problém aj štát. Dá sa odhadnúť, že rast čierneho trhu je do istej miery spôsobený aj týmto výpadkami,“ uviedol Jurzyca. Opoziční poslanci preto navrhujú predĺženie lehoty na dopredaj cigariet. „Odporúčal som, aby sa jednomesačná lehota, ktorú teraz majú predajcovia na dopredaj starých cigariet, aby sa predĺžila ako v zahraničí. Napríklad v Českej republike je trojmesačná. Ministerstvo financií zrejme pôjde inou cestou, ktorá si vyžiada investície. Ak to nebude príliš drahé a vyrieši problémy, môže to byť dobré,“ doplnil Jurzyca.
Meager upozornila, že na Slovensku sú veľmi striktné podmienky a z veľkej časti sú transponované zo smernice. „Ak predĺžime na dva, tri mesiace dopredaj, je to strata 2,7 milióna eur za každý mesiac, o ktorý povolíme predĺženie dopredaja,“ vyčíslila Meager. Z hľadiska zabezpečenia peňazí do štátneho rozpočtu preto podľa jej slov ministerstvo nie je stotožnené s predlžovaním tejto lehoty. „Do budúcnosti by sme veľmi radi otvorili diskusiu na margo potenciálnej zmeny systému, aby sme nemali vôbec problém, či sa majú alebo nemajú dopredať. Nech sa dopredávajú. Ak začne platiť nová sadzba, doplatí sa rozdiel medzi pôvodne odvedenou sadzbou a novou sadzbou. Už na tom aj pracujeme,“ priblížila Meager.

Súvisiace články

Aktuálne správy