Technológie ničia to najdôležitejšie, čo v živote máme

, Design Luck Foto: thinkstock

Rodičia, učitelia aj mentori po celom svete opakujú, že peniaze nie sú najdôležitejšie na svete. Väčšina z nás si v istom čase uvedomí, že peniaze sú len prostriedkom, nie cieľom. Poskytujú príležitosti, ale ako ukázal nejeden výskum, postupne dochádza k znižovaniu výnosov z toho, čo pre vás môžu urobiť.

Čo sa v skutočnosti skrýva za spojitosťou medzi  peniazmi a blahobytom? Je to schopnosť kúpiť si čas. Ten čas, ktorého je tak zúfalo málo. Hovorí sa, že čím viac ho máme, tým viac sa nm otvára príležitostí niečo zažiť, získať skúsenosť, prežívať radostné chvíle alebo pocit naplnenia. Ale je to skutočne tak, že čas obohacuje náš život?

Asi nie. Najdôležitejším majetkom vo vašom živote nie je čas, ale pozornosť. Kvalita zážitkov vo vašom živote nezávisí od toho, koľko hodín na ne dokážete vyčleniť v danom dni, ale od toho, ako dokážete tieto hodiny využiť. Môžete stráviť 80 rokov života s toľkým množstvom voľného času, koľko si len viete predstaviť a stále sa nedostanete tam, kde niekto iný, kto žil iba 40 rokov, ale podarilo sa mu primerane upriamiť pozornosť na tie správne veci. Hoci je čas skutočne obmedzený,  pozornosť jeho mantinely rozširuje, aby ste dokázali vyťažiť niečo viac, niečo nad rámec toho, čo získa väčšina ostatných ľudí z rovnakého množstva času.

Bohužiaľ, je to neraz ťažšie, než sa na prvý pohľad zdá. Svet je totiž navrhnutý proti vám.

Jedným z najväčších problémov našej generácie je, že zatiaľ čo schopnosť upriamovať našu pozornosť sa stáva čoraz cennejšou, svet okolo nás je navrhnutý tak, aby z toho čo najviac ukradol.

Internet a technologické spoločnosti sú prítomné takmer v každej domácnosti. Nedá sa jednoznačne tvrdiť, že účinok týchto inovácií je výhradne pozitívny. Nech už je to závislosť na inteligentných telefónoch, alebo stres spôsobený technológiami. Spoločnosti ako Google a Facebook už nevytvárajú len  produkty, ale celé ekosystémy. A najefektívnejší spôsob, ako speňažiť ekosystém, je zapojiť doň čo najviac účastníkov. Musí byť navrhnutí tak, aby si dokázal vziať čo najviac našej pozornosti.

Vlani Tristan Harris, bývalý dizajnér Google, zdieľal informácie o tom, ako dizajnéri vytvárajú funkcie produktu, ktoré využívajú naše duševné impulzy. Nájdu slepé miesta v našom vnímaní a používajú ich na ovplyvňovanie nášho správania sa bez toho, aby sme si to uvedomovali. Každé prijaté upozornenie, každý e-mail, ktorý dostanete, a všetky webové stránky, ktoré prehliadate, sú starostlivo vytvorené, aby sa uistili, že maximalizujete čas, ktorý venujete produktom spoločnosti.

Dnes, viac ako kedykoľvek predtým, potrebujeme mať čistú myseľ. Nepodľahnúť týmto nástrahám a venovať pozornosť veciam, ktoré si to skutočne zaslúžia. Našťastie existujú spôsoby, ako to dosiahnuť.

Meditácia
V buddhistickej tradícii a modernej psychoterapii sa meditácia používa na kultivovanie vnímania ako prostriedku na zameranie sa na prítomnosť. Pokojne sedíte so zatvorenými očami a skúšate vidieť to čo sa odohráva vo vašej mysli a vo vašom tele. Relaxujete, pomáha vám to znížiť stresu a zároveň sa úplne odtrhnete od akéhokoľvek rozptýlenia. Je to pomerne jednoduché, sadnete si a zameriate sa na jednu jedinú vec vo vašom okolí. Pre väčšinu ľudí je to ich dýchanie. Nádych-výdych, pozornosť venujete iba tomu. Myšlienky vám pritom putujú hlavou, čo je prirodzené. Podstatné je vzdať sa akejkoľvek mentálnej aktivity. Sústrediť sa na prítomnosť. Časom sa to stáva čoraz jednoduchším. Ale ak to nefunguje, podobné výsledky sa dajú dosiahnuť aj tým, že obmedzíte svoju pozornosť na jedinečnú časť svojho okolia pri cvičení, alebo pri jednoduchých opakovanie si vyžadujúcich prácach. Tým, že nútite svoju myseľ sústrediť sa na jedinú vec, trénujete si svoj mozog, aby ste získali pocit kontroly nad vašou pozornosťou. Štúdie tvrdia, že takéto cvičenia prinášajú výsledky už po 8 týždňoch.

Jedna činnosť, jeden cieľ
Mnohí ľudia veria, že vďaka multi-taskingu budú produktívnejší. Ale pokiaľ ide o duševnú prácu to neplatí. Dokonca robenie niekoľkých vecí súčasne môže byť pre váš mozog negatívne. Zakaždým, keď sa presuniete z jednej úlohy na druhú, zatiaľ čo sa podieľate na viacerých veciach, to bude mať kognitívne náklady. Nedokážete sa plne sústrediť a vytvárajú sa zbytočné stresy. Dokonca aj „prepínanie“ medzi viacerými projektmi a pracovným prostredím v dlhších obdobiach zanecháva v hlave to, čo profesorka Sophie Leroyová nazýva "pozostatky pozornosti". Tie dokážu ovplyvniť vašu schopnosť sústrediť sa na novú úlohu. Jedna činnosť, s dlhším časovým úsekom, pomáha bojovať proti týmto nepriaznivým vedľajším účinkom. Vo výsledku budete produktívnejší aj viac pozorní. V podstate účinky budú podobné tomu, ako by ste volili meditáciu na vycibrenie pozornosti. Čím viac to robíte, tým lepšie dokážete cielene nasmerovať vašu pozornosť na to, na čom záleží.

Rutinné odpojenie sa
Impulzívne kontrola pošty, či telefónu, alebo prehliadanie webových stránok bez rozmyslu. Je to celkom nevinné, ale často to vedie k jemným, reaktívnym tendenciám. Zakaždým, keď vytiahnete svoj telefón, aby ste skontrolovali svoje účty na sociálnych sieťach a vždy, keď sa 10-minútová prestávka na internet zmení na hodinu, váš mozog sa trénuje k tomu, aby si zvykol, že má podporiť takéto správanie. Samozrejme, tieto zariadenia a technológie sú dôležitou súčasťou moderného života, ale aby v našom živote predstavovali pozitívny prínos, musia sa nastaviť hranice. Skúste si určiť, že si budete kontrolovať všetky odkazy a poštu do 15:00. Potom už nie. Alebo, že počas víkendov si nebudete len tak z nudy sadať za počítač, alebo vyťahovať smartfón. Rôzne veci fungujú inak pre rôznych ľudí. Určite si však nedokážete plne uvedomiť, koľko z vašej každodennej pozornosti je ukradnutej, pokiaľ sa tomu nezačne brániť. A verte, že v stávke toho nebolo nikdy viac.

Ako hovorí psychológ Mihály Csikszentmihalyi vo svojej knihe Psychológia optimálneho zážitku, "ovládanie vedomia určuje kvalitu života."
– Pozornosť vás dokáže urobiť šťastnejším, keď vám pomôže ceniť si aj malé veci, na ktoré sa ľahko zabúda v každodennom živote.
– Pozornosť vám môže umožniť obísť obmedzenia dané smrťou, pretože vás inšpiruje, aby ste lepšie využili čas, ktorý máte k dispozícii.
– Pozornosť vás môže do viesť k naplneniu života tým, že vás núti sústrediť sa na veci, na ktorých vám skutočne záleží a nie na veci, ktoré sú vám ukradnuté.

Aj keď svet okolo nás pracuje na tom, aby nám ukradol čo najviac pozornosti, s vedomím, praxou a správnymi návykmi, môžeme nastúpiť do boja a prevziať kontrolu nad vlastnou mysľou. Ak dokážete ochrániť a kultivovať svoju pozornosť, takmer nič vám už nebráni, aby ste žili živote podľa svojich predstáv. A to je v skutočnosti jediná vec, ktorú chcete dosiahnuť.

Súvisiace články

Aktuálne správy