Zostavovanie portfólia je ako pečenie torty: 5 dôvodov, prečo to netreba s diverzifikáciou preháňať

, wall street journal Foto: thinkstock

Jedno zo základných odporúčaní pre investorov je o tom, že nie je dobré mať všetky vajíčka v jednom košíku. Základným princípom diverzifikácie je investícia do rôznych typov aktív, regiónov, sektorov a podobne. Ak to však s diverzifikáciou preženiete, prestáva plniť svoju funkciu a len zbytočne zvyšuje náklady.

Na prvý pohľad je to celkom jednoduché, prerozdelím si portfólio krížom krážom aby som v ťažkých časoch neprišiel o všetko. Ale aj tu sa dá urobiť mnoho chýb.

1. Priveľký dôraz na detaily
Investori sa častou zaoberajú výberom aktíva, ktoré by malo mať v ich portfóliu len minimálnu váhu. Pritom ale nehľadia na to, čo je v portfóliu z hľadiska výnosov a rizík podstatné. Namísto toho, aby riešili napríklad to, aký podiel bude mať v ich portfóliu zlato, by sa mali skôr zamerať na svoju toleranciu voči riziku a očakávaný výnos celého koše investícií.

"Zostavovanie  portfólia je ako pečenie torty. Väčšina receptov si vyžaduje štipku soli pre zvýraznenie chutí iných ingrediencií. Zároveň potrebujete veľa cukru. Ak by ste zabudli na soľ, bude to pořiadku, ale ak by ste zabudli pridať cukor, bol by to problém," hovorí Corey Hoffstein, zakladateč a šéf spoločnosti Newfound Research.

2. Kvantita na úkor kvality
Väčšie množstvo investičných nástrojov ešte nemusí znamenať lepšiu diverzifikáciu. Ak sa rozhodnete pre ETF sledujúci index S&P 500, je to rovnaké, ako by ste držali všetkých 500 akcií z indexu. Investori sa väčšinou dopúšťajú chýb práve v akciovej zložke, keď sa rozhodnú pre nákup viacerých produktov zahŕňajúcich rovnaké tituly. Majú pocit, že diverzifikujú, ale v skutočnosti koncentrujú riziko.

"Nadmerná diverzifikácia vyvoláva falošný pocit uspokojenia, pretože si myslíme, že sme diverzifikovali, ale pritom veľké množstvo investícií v portfóliu nesie rovnaké riziko," myslí si Hoffstein.

3. Málo muziky za veľa peňazí
Podobne mylný pocit o silnej diverzifikácii vyvoláva u investorov výber veľkého množstva aktívne spravovaných produktov. Samozrejme ak je výber dobrý, dáva to zmysel, ale v skutočnosti sú to vysoké poplatky odovzdávané manažérom, ktorí investujú podobne.

"Kombinácia priveľkého množstva aktívne spravovaných nástrojov môže viesť k tomu, že sa ich prínos vzájomne ruší, alebo dokonca zvyšuje riziko. V takom prípade je výsledkom platenie poplatkov za aktívnu správu s výkonnosťou pasívnej investície," hovorí Hoffstein.

4. Nestálosť
Vráťme s k pečeniu torty. Ak máte zaužívaný recept, už hoviete aj naspamäť a výsledok budeza každým  pravdepodobne stáť za to. Ak ste investor, ktorý rozumie tomu, do čoho investuje, portfólio môže fungovať dlhodobo. Pokiaľ sa ale rozhodnete recept vylepšiť, už je tu určité riziko, že torta už nebude tak dobrá. Ak pridáte do portfólia priveľa "ingrediencií", ľahko stratíte prehľad o tom, čo dodáva výnos, a čo naopak zvyšuje riziko. V horšom prípade sa môžete vystavovať riziku, ktorému ani nerozumiete.

"Jednoduché a transparentné riešenia budú pravdepodobne silnejšie než tie príliš komplikované. Optimálne portfólio je skrátka to, ktoré vydrží čo najdlhšie," dopĺňa Hoffstein.

5. Strata transparentnosti
Ako vraví investičný guru Buffett, vyberá si len tituly, ktorým rozumie. Pri výbere investície je dôležité nielen rozumieť každému aktívu, ale tiež tomu, ako tieto investície spoločne vytvárajú komplexné portfólio. Pokiaľ by ste sa rozhodli nakúpiť jeden akciový a jeden dlhopisový fond, mali by ste sledovať nielen tieto dve pozície, a le aj to, ako navzájom ovplyvňujú. V prípade, že si do portfólia pridáte ďalší index, napríklad komoditný, musíte opäť sledovať vzájomnú interakciu všetkých troch. Každá ďalšia pozícia zvyšuje počet vzťahov, ktoré sa musia brať do úvahy. Ľahko sa môže stať, že nakoniec stratíte kontrolu.

"Dokonca aj keď dokážeme presne odhadnúť a sledovať obrovskú spleť rôznych aktív, geografickú diverzifikáciu, rôzné investičné štýly, alebo riziká a zvládneme stavbu optimálneho portfólia, na trhoch nie je a nebude nič statické. Zmeny vedú k tomu, že dnešné optimálne portfólio už zajtra optimálne byť nemusí," upozorňuje Hoffstein.

+1. Jasný cieľ
O tom, že diverzifikácia je dôležitá, pochybuje asi len málokto, ale nie každý dokáže zostaviť vhodné portfólio. Pokiaľ sa to s diverzifikáciou preženie, a prerozdeľuje sa len kvôli tomu, aby sa naplnilo jedno zo základných predpokladov úspešného investovania, a nie aby sa obmedzilo riziko, asi tento krok nebude mať žiadaný účinok.

"Investori by mali diverzifikovať s jasným cielom, teda znižovať riziko, ktoré nie sú schopní ovplyvniť, alebo znášať. Zároveň by sa mali držať aktív a stratégií, ktoré im prinášajú dlhodobý rast," uzatvára Hoffstein.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy