Kedy a prečo dochádza k výpredajom na finančných trhoch

, PR článok

Zažívame obdobie rastu akciových indexov, ktoré je len sem-tam prerušené miernymi stratami. Ani Brexit ani zvolenie Donalda Trumpa za prezidenta či nárast politických rizík v eurozóne neprinútili investorov, aby na akcie zanevreli. Kým v prípade Brexitu trval pokles niekoľko dní, v prípade amerických prezidentských volieb trvala korekcia len pár hodín.

Pamätáte si ešte na obdobie od leta 2015 do januára 2016? Finančné trhy vtedy zasiahla vlna výpredajov a prišlo ku korekcii. Od svojho maxima dosiahnutého v máji 2015 do 20. januára 2016 globálne akciové trhy stratili okolo 19% svojej hodnoty. Niektoré trhy dokonca naplnili aj definíciu medvedieho trhu (pokles z predchádzajúceho vrcholu o 20%). Dôvodom boli obavy z ekonomického spomalenia Číny a prepad cien ropy. Naplnila sa tak definícia korekcie – teda pokles akciových trhov o 10% a viac. 

Aký je rozdiel medzi korekciou a medvedím trhom? Korekcia je menší pokles akcií, t. j. o 10%. Medvedí trh je prepad cien akcií o viac než 20%.

Akcie s malými výkyvmi nepretržite rastú už pomerne dlho. Už je to viac ako rok, čo najširší americký akciový index S&P 500 poklesol o viac než 5 %. Je to iba šiestykrát od roku 1950, kedy index prežil viac než 12 mesiacov bez poklesu o 5 %. Pre investičný svet je typické, že sa začína špekulovať o korekcii. Skúsme sa nastaviť na tento scenár a rozmýšľajme, čo by mohlo byť jej príčinou. Ako prvý dôvod nám môže napadnúť vývoj v USA. Prečo? Rally na amerických akciách začala po zvolení Trumpa do funkcie prezidenta, keďže sa očakávalo, že začne napĺňať svoje predvolebné sľuby zahrňujúce viaceré reformy. Vážnejšie narazil s reformou amerického zdravotníckeho systému, ktorú nepodporujú ani niektorí predstavitelia jeho vlastnej strany. Pre investorov to je impulz na zamyslenie. Začínajú sa obávať, či Trump nebude mať problémy aj s plánovanou daňovou reformou, ktorá je pre ekonomiku oveľa dôležitejšia. S ňou sú spojené aj „býčie“ očakávania amerických akcií. Čaká nás takisto rokovanie o americkom rozpočte na budúci rok a jeho schválenie nebude žiadna prechádzka ružovou záhradou. Celý jeho návrh je postavený na očakávaniach pomerne vysokého hospodárskeho rastu, ktorý – ak sa nenaplní – ohrozí plánované štedré rozpočtové výdavky a aj daňovú reformu. Práve sklamanie z tohto procesu môže spustiť očakávanú korekciu.

Ako ďalšia príčina sa spomína vývoj v Číne. Na jeseň sa chystá kongres vládnucej komunistickej strany. Súčasný prezident by mal zostať vo funkcii aj na ďalšie obdobie, otázne je, aké budú plány rozvoja na ďalších päť rokov. Čínska ekonomika síce rastie pomerne solídne (6,9 % medziročne v druhom štvrťroku), ale rast je do veľkej miery stále financovaný úvermi, ktoré výrazne zvýšili vnútornú zadlženosť krajiny. Ak by vláda začala tlmiť masívny rast úverov, mohlo by to hospodárstvu spôsobiť vážne problémy. Pred jesenným straníckym zjazdom nebude chcieť vláda prijímať žiadne reštriktívne opatrenia.

Korekcia je bežnou súčasťou akciového trhu, ktorá sa opakuje v určitých intervaloch. Ale história nám hovorí, že rasty trhov jasne prevažujú nad dopadmi poklesov. Tomu, že ceny akcií budú klesať, sa určite nevyhneme. Akcioví investori s tým musia jednoducho počítať a nepodliehať panike, keď k tomu príde. Tí skúsenejší vedia, že korekcia môže predstavovať aj príležitosť – nakúpiť akcie lacnejšie. Tou najlepšou odpoveďou na korekcie je trpezlivosť a disciplína, pretože globálne akciové trhy sa z nich spamätajú v priemere za štyri mesiace.

Viac o príležitostiach na finančnom trhu sa dozviete v našom Investičnom blogu ČSOB.

Témy, ktoré by vás mohli taktiež zaujímať:

 

Súvisiace články

Aktuálne správy