Skromné začiatky: 10 miliardárov, ktorí sa vypracovali z úplnej chudoby

, CNBC Foto: SITA/AP;thinkstock

Či už hľadáte nejakú inšpiráciu pre rozbehnutie vlastného podnikania, alebo sa chcete priučiť, ako sa stať miliardárom, pozrite sa, ako to dosiahli slávni ľudia, ktorí sú dnes na vrchole.

Nie každému sa podarí narodiť sa do bohatej rodiny. Aby ste v živote niečo dosiahli, nemusíte sa narodiť so striebornou lyžicou v ústach, hoci to určite mnohé veci uľahčuje. Aj niektorí z dnešných miliardárov mali veľmi skromné začiatky. A hoci vyrastali v chudobe, nič ich nezastavilo aby sa z nich stali úspešní majitelia firiem, generálni riaditelia, uznávané celebrity, či experti vo svojom odbore. Vezmite si z nich príklad.

1. Oprah Winfrey

V súčasnosti Forbes odhaduje jej majetok na 3,1 miliardy dolárov. Oprah Winfrey sa narodila dospievajúcej slobodnej matke v Mississippi. V jednom z rozhovorov spomenula, že doma vodovod ani elektrickú energiu nemali. Zamerala sa štúdium, pričom sa zúčastnila aj súťaže krásy. Cez prácu v rozhlasovej stanici sa Winfrey dostala do sveta médií. Podarilo sa jej získať veľký priestor v televíznom vysielaní, kde sa roky uvádzala  "The Oprah Winfrey Show". V roku 2001 počas televízneho prenosu ponúkla aj zopár tipov. "Celá myšlienka, je o tom, že neumožníte bohatstvu aby vás ovládlo, vy ho musíte ovládať. Ako človek pochádzajúci z veľmi zlých podmienok, môžem vás ubezpečiť, že čím viac peňazí dostanete, tým viac vás nezmenia. Aspoň pokiaľ nie ste jedinec definovaný peniazmi."

2. Howard Schultz

Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Starbucks, Howard Schultz, šéfuje kolosu s 23 000 maloobchodnými predajňami kávy v 73 krajinách. Trhová hodnota jeho firmy je asi 85 miliárd dolárov. Avšak tento úspešný podnikateľ, ktorý sa môže pochváliť čistým imaním vo výške 2,9 miliardy dolárov, sa nenarodil do bohatej rodiny. "Keď som mal sedem rokov, zažil som niečo, čo ma veľmi ovplyvnilo, a je to so mnou každý boží deň. Je to jazva v podobe chudobného dieťaťa vyrastajúceho v priestoroch štátom dotovaného bývania." Schultz povedal, že jeho otca "zlomilo" to, že pracoval na pozíciách, ktoré neponúkali ani peniaze, ani rešpekt. Ale práve toto dokázalo mladého Schultza motivovať, aby sa vybral za vlastným úspechom, ktorý nakoniec aj dosiahol. "Nikdy som nesníval, že budem jedného dňa súčasťou firmy, ktoré má rešpekt. Nieto aby som sám takúto firmu vybudoval. To, o čo som sa snažil, bolo postaviť takú spoločnosť, v akej môj otec nikdy nemal šancu pracovať."

3. Ralph Lauren

Firma preslávená svojimi polokošelemi a špičkovými kravatami, ale boli časy, keď si ikonický módny návrhár nemohol dovoliť kúpiť si oblečenie. "Ako dieťa som bol vždy riadne oblečený, ale nemali sme peniaze na kúpu oblečenia," povedal Lauren v rozhovore v roku 2002 s kolegyňou miliardárkou Oprahom Winfreyovou. "Dedil som veci po mojich bratoch, keď z nich vyrástli. To bol impulz k tomu, aby som si povedal: "chcem mať svoje vlastné veci. Táto energia ma nútila niečo zmeniť a dosiahnuť." Toto "niečo" je teraz módna značka s trhovou hodnotou takmer 8 miliárd dolárov, podľa Forbes. Pokiaľ ide o Laurena, s čistým imaním okolo 5,9 miliardy dolárov je považovaný za jednu z najbohatších módnych ikon.

4. Larry Ellison

Zakladateľ a bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Oracle sa narodil v New Yorku, ale vyrastal v komunite nižšej strednej triedy na južnej strane Chicaga. "Nikdy sa už nebudem sťažovať na zlých susedov po tom, čo sme sa presťahovali z dolnej východnej strany Manhattanu do ešte horšej časti na južnej strane Chicaga," povedal Ellison. V roku 1997 priniesol Vanity Fair profil o Ellisonvi, kde sa písalo o jeho hrôzostrašnom detstve, ako ho vychovávali teta so strýkom, ktorí kedysi úspešne pracovali v oblasti nehnuteľností, ale počas recesie prišli o všetko. Napriek skromným začiatkom je dnes Ellison multimilionár s imaním 61,8 miliárd dolárov. Oracle má trhovú hodnotu takmer 183 miliárd dolárov, podľa údajov Forbes. "Každý, kto tvrdo pracuje, a možno je aj trochu šikovný, má príležitosť dosiahnuť takmer všetko, čo je len možné. To je ten americký sen, možné je takmer všetko."

5. Kenneth Langone

Ďalší vlastnoručný miliardár, obchodník a investor Kenneth Langone, ktorý stál pri zrode Home Depot, mal rovnako skromné a ťažké začiatky. V rozhovore pre OneWire v roku 2013 Langone odhalil, že ako dieťa mal skutočne "čarovaný život". Nie však kvôli hmotnému majetku. Jeho matka pracovala v kaviarni, takže veľa peňazí nemali, ale zahŕňala ho nekonečnou láskou. To tá mu neskôr pomohla prekonať jeho neúspechy. "Keď sa dostávate do rizika v rámci podnikania, na úroveň, na akej som ja, nie všetko funguje na čo siahnete. Naozaj začnete strácať v momente, keď to nefunguje, a začnete pochybovať o sebe, o svojich vlastnostiach a schopnostiach." Dnes má Langoneho firma hodnotu 3 miliardy dolárov. "Pracoval som ako ďas, aby som sa stal súčasťou jedného percenta," povedal hrdo Langone pre Bloomberg.

6. Sheldon Adelson

Je predsedom a výkonným riaditeľom Las Vegas Sands, najväčšej kasíno spoločnosti v Amerike. Svojich 35,2 miliardy dolárov zarobil staromódnym spôsobom. Narodil sa ako dieťa východoeurópskych židovských prisťahovalcov, vyrastal v nevalnej štvrti Bostonu, kde zdieľal so svojimi rodičmi a troma súrodencami jednoizbový byt. V rozhovore v roku 2010 Adelson vysvetlil, ako mu výchova pomohla stať sa bystrým obchodníkom. "Moji rodičia boli chudobní, keď zomreli v roku 1985, nemali v banke viac než 100 dolárov. Celý svoj život, dali všetko svojim deťom a to nehovorím o žiadnych privilégiách. Hovorím to ako niekto, kto chodil bosý a snažil sa vyliezť po rebríku úspechu." Na počesť svojim rodičom daroval viac ako 50 miliónov dolárov židovským školám v oblasti Las Vegas a Bostonu a ďalších 50 miliónov dolárov do Svetového strediska na pamäť holokaustu Yad Vashem, informoval The New York Times.

7. Alan Gerry

Zatiaľ čo dnes jeho čisté imania dosiahlo 1,4 miliardy dolárov, Alan Gerry vyrastal v Liberty, v New Yorku počas Veľkej depresie. Gerryho otec bol distribútor zmrazených potravín, často sa márne znažil zarobiť na živobytie svojej rodiny. Gerry predčasne opustil lavice strednej školy, aby nastúpil do armády počas druhej svetovej vojny. Neskôr využil svoje znalosti z oblasti servisu televíznej techniky a v roku 1956 investoval 1500 dolárov do založenia káblovej spoločnosti v jeho rodnom meste. O desaťročia neskôr sa jeho podnikanie rozvinulo na 64 káblových operátorov v 18 štátoch. Svoju firmu BCI predal spoločnosti Time Warner v roku 1996 za 2,7 miliardy dolárov, z čoho jeho osobný zisk predstavoval 900 miliónov dolárov. Gerry peniaze použil na založenie fondu rizikového kapitálu Granite Associates a pokračoval v darovaní komunite, v ktorej bol vychovaný. "Vyrastáte v krajine a vidíte, koľko sa toho okolo vás vyparilo," povedal Gerry v rozhovore pre Times Herald-Record v roku 2011. "Takže sa snažíte udržať oči otvorené a vidieť, čo kde potrebuje pomoc."

8. John Paul DeJoria

Zakladateľ firmy Patrón Spirits dodávajúcu špičkovú tequilu a spoločnosti na starostlivosti o vlasy Paul Mitchell Systems. Obe pomohli, aby sa z John Paul DeJoria stal boháč s čistým imaním 3,3 miliardy dolárov. V rozhovore pre Forbes v roku 2011 DeJoria, ktorý bol kedysi v pestúnskej starostlivosti, spomenul aj chudobu. "Nevedeli sme, že skutočne prechádzame ťažkými časmi, pretože všetci šli rovnakou cestou, ale pamätám si, že raz, bolo to na strednej škole, v piatok prišla moja mama z práce a povedala môjmu bratovi a mne: "viete, už máme len 27 centov, ale máme potraviny v chladničke, máme našu malú záhradku a sme šťastní, takže sme vlastne bohatí." Jeho skutočný príbeh je aj o tom, ako skončil dvakrát ako bezdomovec, než sa v roku 1980 spojil s Paulom Mitchelom, aby vytvorili značku pre vlasovú starostlivosť. Teraz svoje bohatstvo rozdáva, bol vyhlásený za filantropa roka.

9. Harold Hamm

Najmladší z 13 detí, Harold Hamm, bol vychovávaný náhradnými rodičmi ktorí ho ako dieťa nechali pracovať pri zbieraní bavlny. Zakladateľ a výkonný riaditeľ ropnej spoločnosti Continental Resources má čisté imanie v hodnote 10,1 miliárd dolárov, ale keď mal 16 rokov, musel sa zamestnať na čerpacej stanici, aby dokázal finančne podporiť svojich blízkych. Napriek neľahkým bojom, Hamm pre Forbes v roku 2014 odhalil, že sa nechal inšpirovať napríklad aj miestnym hrnčiarom, ktorý prehovoril na ich školskom zhromaždení."Mal kus hliny, ktorý hladkal ako dieťa, bolo jasné, že to robil s láskou, pretože to bola jeho vášeň. Jeho umenie a posolstvo. Bolo by fajn, ak by sme všetci mohli nasledovať svoju vášeň v živote."

10. J.K. Rowlingová

V rozhovore s J.K. Rowlingovovu v roku 2013 priniesol Daily Mail aj informácie o tom, aké to mala v živote ťažké ako žena samoživiteľka. Až neskôr ju knihy o Harry Potterovi premenili na najlepšie platenú autorku na svete. "Spomínam si, že pred dvadsiatimi rokmi som radšej nejedla, aby sa mohla najesť moja dcéra. Spomínam si na bezsenné noci, keď som doslova nemala žiadne peniaze." Tieto dni sú dávno preč. V období od júna 2016 do júna 2017, podľa Forbes dokázala zarobiť 95 miliónov dolárov. V súčasnosti je filantropka Rowlingová spokojná, aj s tým, že v roku 2012 ju približne 160 miliónov dolárov v podobe charitatívneho daru vyradilo zo zoznamu miliardárov. Dnes je Rowlingovej bohatstvo odhadované opäť na 1 miliardu dolárov, podľa Celebrity Net Worth.

Súvisiace články

Aktuálne správy