Spotrebiteľské výdavky v USA sa v júli mierne zvýšili

Spotrebiteľské výdavky v USA sa v júli zvýšili o niečo menej, ako analytici odhadovali a ročná miera inflácie zostala nízka. To podporuje špekulácie, že centrálna banka Fed odloží rozhodnutie o zvýšení úrokových sadzieb na december.
Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že spotrebiteľské výdavky, ktoré predstavujú viac ako dve tretiny hospodárskej aktivity USA, vzrástli v júli o 0,3 % po júnovom revidovanom zvýšení o 0,2 %.
Ekonómovia však predpovedali, že tempo rastu výdavkov amerických domácností sa v júli zrýchli na 0,4 % z pôvodných júnových 0,1 %. No aj napriek tomu, že júlový rast výdavkov zaostal za očakávaniami analytikov, je najstrmší od apríla tohto roka.
Ministerstvo vo svojej správe naďalej predpokladá, že ekonomika USA má za sebou solídny štart do 3. štvrťroku.
V 2. kvartáli 2017 sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov zvýšil medziročne o 3 %, najstrmšie za viac ako dva roky. Podporili ho práve spotrebiteľské výdavky, zatiaľ čo inflácia je stále nízka.
Presnejšie, medziročná miera inflácie v USA v júli stagnovala na úrovni 1,4 %. Udržala sa tak pod cieľovou 2-% hranicou Fed.
Kombinácia mierneho rastu spotrebiteľských výdavkov a nízkej inflácie tak podporuje názor, že Fed pravdepodobne nezvýši sadzby pred decembrovým zasadaním. Americká centrálna banka USA tento rok dvakrát zvýšila úrokové sadzby.

Súvisiace články

Aktuálne správy