Inflácia vo Francúzsku sa v auguste zrýchlila

Podľa predbežných údajov medziročná inflácia v krajine posilnila na 0,9 % z júlovej úrovne 0,7 %.

Medziročný rast francúzskych spotrebiteľských cien sa v auguste zrýchlil. Celková hladina spotrebiteľských cien v krajine podľa predbežného odhadu medziročne stúpla o 0,9 percenta po júlovom posilnení o 0,7 percenta. Informoval o tom vo štvrtok na svojej internetovej stránke francúzsky štatistický úrad INSEE. Posilnenie medziročnej inflácie je podľa štatistického úradu výsledkom prudkého zrýchlenia rastu cien energií.

Ceny energií v auguste oproti rovnakému mesiacu vlaňajška stúpli o 4,9 percenta po júlovom posilnení o 1,9 percenta. Mierne sa zrýchlil aj medziročný rast cien služieb, a to na 1,1 percenta z júlovej úrovne 1 percento. Potraviny však v auguste vo Francúzsku podľa predbežného odhadu medziročne zdraželi iba o 0,6 percenta. V júli ich ceny vzrástli výraznejšie, a to o 0,7 percenta.

Medzimesačne sa celková hladina francúzskych spotrebiteľských cien podľa predbežných údajov v auguste prudko zvýšila, a to o 0,5 percenta po júlovom poklese o 0,3 percenta. Energie v krajine medzimesačne výrazne zdraželi v dôsledku zvýšenia cien ropných produktov. Ceny potravín sa podľa predbežného odhadu medzimesačne nezmenili.

Súvisiace články

Aktuálne správy