Maloobchodné tržby v eurozóne aj v EÚ v júni vzrástli

Maloobchodné tržby v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v júni vzrástli. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes na svojej internetovej stránke zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.
Presnejšie, maloobchodný predaj v regióne, ktorý zaviedol euro, sa po očistení od sezónnych vplyvov v júni znížil o 0,5 % v porovnaní s májom, keď medzimesačne vzrástol o 0,4 %.
Aj v celej Európskej únii maloobchodné tržby v júni stúpli, a to medzimesačne o 0,5 % po 0,3-% zvýšení v máji.
V medziročnom porovnaní sa maloobchodné tržby v oboch blokoch v júni zvýšili zhodne o 3,1 %.
Hlavným motorom júnového medzimesačného rastu maloobchodných tržieb v eurozóne bolo zvýšenie predaja palív o 1 %, potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 0,7 % a nepotravinárskych produktov o 0,3 %.
V celej EÚ stúpli tržby z predaja palív a nepotravinárskych výrobkov zhodne o 0,6 % a potravín, nápojov a tabaku o 0,1 %.
Spomedzi členských štátov, ktoré dodali Eurostatu údaje za jún, najstrmší medzimesačný rast maloobchodných tržieb nahlásili Chorvátsko (5,8 %), Portugalsko (2,4 %) a Slovinsko (1,7 %) a najväčší pokles zaznamenali Litva (-1,7 %), Lotyšsko (-0,8 %) a Bulharsko (-0,5 %). Na Slovensku sa obrat maloobchodníkov v júni zvýšil medzimesačne o 0,8 %.
V medziročnom porovnaní sa tržby z predaja palív v eurozóne v júni zvýšili o 3,5 %, nepotravinárskych výrobkov o 3,2 % a potravín, nápojov a tabaku o 2,6 %.
V EÚ vzrástli najviac tržby z nepotravinárskych výrobkov o 3,9 %, nasledujú tržby z palív (3,7 %) a potravín, nápojov a tabaku (2 %).
V júni najviac stúpli maloobchodné tržby v Slovinsku (10,2 %), v Chorvátsku (8,2 %) a na Slovensku (8,1 %) a klesli jedine v Luxembursku (-25,8 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy