Medziročná inflácia v eurozóne sa v júni spomalila

Celková hladina spotrebiteľských cien v eurozóne v júni medziročne stúpla o 1,3 % po májovom raste o 1,4 %.

Medziročná inflácia v eurozóne sa v júni spomalila na 1,3 percenta z májovej úrovne 1,4 percenta. Medziročná inflácia v rámci celej Európskej únie v júni tiež oslabila, a to na 1,4 percenta z májových 1,6 percenta. Medzimesačne celková hladina júnových spotrebiteľských cien stagnovala v rámci eurozóny aj v rámci celej EÚ. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa medziročná inflácia v júni tiež spomalila, a to na úroveň jedného percenta z májových 1,1 percenta. Medzimesačne slovenské spotrebiteľské ceny v júni stagnovali. Medziročne ceny klesli v Írsku (-0,6 %) a najmenej výrazne stúpli v Dánsku (0,4 %) a Rumunsku (0,7 %). Najvyššiu medziročnú infláciu v júni evidovali v Litve (3,5 %) a Estónsku a Lotyšsku (zhodne 3,1 %). V porovnaní s májom medziročné tempo inflácie v júni oslabilo v osemnástich členských krajinách EÚ, stabilné bolo v troch, posilnilo v šiestich a údaje z Británie nemal Eurostat k dispozícii.

V rámci eurozóny medziročnú infláciu smerom nahor najviac posunul segment ubytovacích služieb, ktorý jej pridal 0,08 percentuálneho bodu (pb), balíčky dovoleniek prispeli 0,06 pb a tabak 0,04 pb. Smerom nadol medziročnú infláciu posúvali telekomunikácie, ktoré jej ubrali 0,1 pb, sociálne služby ju znížili o 0,04 pb a chlieb a obilniny o 0,03 pb.

Súvisiace články

Aktuálne správy