Dlhopisy v júni tvorili 99,8 % obchodov na bratislavskej burze

Na Burze cenných papierov v Bratislave sa v júni zobchodovali dlhové cenné papiere za 479 mil. eur.

Dlhodobé trendy z bratislavskej burzy sa potvrdili aj v júni, keď až 99,8 % celkového objemu obchodov na burze tvorili transakcie s dlhopismi. Objem obchodov s dlhovými cennými papiermi pritom v šiestom mesiaci roka dosiahol 479 mil. eur, keď sa uskutočnilo 349 transakcií s dlhopismi v rámci ktorých sa zobchodovalo 437,2 mil. kusov cenných papierov. Informovala o tom Burza cenných papierov v Bratislave (BCPB).

V porovnaní s májom to predstavovalo pokles počtu transakcií o 29,6 %, rast počtu zobchodovaných dlhových cenných papierov o 10,9 % a rast dosiahnutého finančného objemu o takmer 7 %. Na medziročnej báze to predstavovalo pokles počtu transakcií o 54 %, pri poklese počtu zobchodovaných cenných papierov o 41,8 % a poklese dosiahnutého finančného objemu o 43,3 %.

Rovnako ako v minulých mesiacoch, aj v sledovanom mesiaci mali v obchodovaní s dlhopismi prevahu priame obchody, s finančným objemom vo výške 474 mil. eur, nad kurzotvornými obchodmi s objemom 4,8 mil. eur.

Trhová kapitalizácia dlhopisov k poslednému obchodnému dňu júna dosiahla hodnotu 42,474 mld. eur, čo predstavovalo 0,9-percentný medzimesačný rast. Trhová kapitalizácia emisií dlhopisov umiestnených na trhu kótovaných cenných papierov stúpla od konca predchádzajúceho mesiaca o 1 % na hodnotu 36,935 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy