Elektronický čierny trh: Obchodovanie s krvavými diamantmi uľahčili technológie

, qz Foto:SITA/AP

Zobchodovanie krvavých diamantov je dnes rovnako jednoduché ako prihlásenie sa na Facebook.

Od prevratu v roku 2013 sú v Stredoafrickej republike diamanty kľúčovým zdrojom príjmu pre obidve strany pretrvávajúceho konfliktu. Píše sa to v správe Global Witness, uverejnenej 22. júna.

Stredoafrická republika je jednou z najchudobnejších krajín sveta, hoci sa tam vyťažia desiatky tisíc karátov diamantov každý rok. Od roku 2014 je zakázaný vývoz diamantov z tejto vojnou zmietanej krajiny, pretože sa používajú na financovanie povstaleckých bojovníkov.

Surové, neopracované diamanty sa však všeobecne jednoducho dajú prepašovať vo veku sociálnych médií. Väčšinou sa na to podujmú mladí a technicky zdatní, ich medzinárodné styky sú vytvárané a udržiavané prostredníctvom internetu.

Vyhľadanie pašerákov je tak jednoduché, ako sledovanie ich komentárov, fotografií a príspevkov na Facebooku. Nepotrebujete žiadne zložité šifrovacie programy ani sa dostať na temnú stránku internetu. Rovnako ako všetci mladí, aj pašeráci krvavých diamantov majú zaznamenané svoje životy na Facebooku. "Poslali nás ďaleko od našej domoviny. Teraz môžeme vybrať nový názov pre náš diamant a zmeniť jeho národnosť," píše istý pašerák na Facebooku a pridáva fotku hromady surových diamantov.

Vyšetrovatelia z Global Witness vystupujú ako pašeráci, vytvárajú si on-line profily, aby sa dostali do komunity. Tvrdia, že s pašerákmi, ktorí predávajú v krajinách ako Belgicko, Francúzsko, Brazília, Izrael a na Blízkom východe, komunikujú prostredníctvom známych aplikácií ako je WhatsApp a Facebook Messenger.

Stále je však nutná istá papierovačka, potrebujete niekoľko dokumentov, aby ste dokázali konfliktné kamene dostať na legitímny trh. Kameňom je daná nová identita, zvyčajne kamerunská, podaním potrebných vyhlásení, že ide o kamene vyťažené v susednom bezkonfliktnom Kamerune. Tento proces si vyžaduje staromódny úplatok a v niektorých prípadoch aj falšovanie a odstránenie akýchkoľvek stôp vedúcich k odhaleniu identity.

Bez reálnej štátnej kontroly v Stredoafrickej republike povstalecké hnutia presadili v oblastiach bohatých na diamanty, kde prevzali kontrolu nad ťažbou a ilegálnym exportom. Občania krajiny sú obeťami násilia a chudoby, zatiaľ čo vôkol nich sa nachádza takmer 40 miliónov karátov, čakajúcich na vyťaženie. Z mnohých sa stanú krvavé diamanty. V prípade, že sa ku klientovi dostáva už opracovaný diamant, krajina pôvodu je spätne nezistiteľná. Predajca by však maldokázať v prípade potreby poskytnúť písomnú záruku o skutočnosti, že diamant nie je konfliktným, teda krvavým diamantom. Dokáže tak urobiť na základe mechanizmov regulácie svetového trhu s diamantmi.

Bohužiaľ na rozvíjajúcich trhoch neexistujú ani etické ani legislatívne prekážky k nákupu krvavých diamantov, napríklad na indickom trhu možno túto surovinu kúpiť až s 25 % zľavou. Okrem  neetického pôvodu tak ničia konkurencieschopnosť poctivých hráčov. Následne po ich vybrúsení a zaradenie medzi diamantmi z legitímnych zdrojov sa už dá hovoriť o veľkom etickom probléme. Keď spotrebitelia zistia, že "špinavé" kamene sú v dodávateľskom reťazci akýmkoľvek spôsobom "očistené", padne vlna kritiky na celé odvetvie, vrátane nevinných spoločností. Podľa Martina Rapaport zákazníci vyspelých krajín môžu bojkotovať nákup šperkov, ktoré sa nejako spájajú s ohrozovaním ľudských práv, čo sa následne prejaví na poklese u všetkých predajcov.

Najväčším trhom s diamantovými klenotmi zostávajú USA, kde sa predá približne polovica všetkých celosvetovo vyrobených diamantových šperkov. Rok 2016 Spojeným štátom priniesol historický rekord. Tržby v tomto segmente prvýkrát presiahli 40 miliárd dolárov. Medziročne ide o nárast o 4,4 %. USA sú tak najrýchlejšie rastúcim trhom. Podľa spoločnosti De Beers, ktorá je najväčším svetovým ťažiarom diamantov merané ich hodnotou, stojí za zvýšeným záujmom Američanov rast miezd, nové pracovné pozície a stabilita na burzách.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy