Pokiaľ by sa dosiahli ekologické ciele, ropné spoločnosti míňajú miliardy zbytočne

, Reuters Foto: TASR/AP

Veľké energetické spoločnosti, ako je Exxon Mobil, či Royal Dutch Shell, riskujú, že minú viac ako tretinu svojich rozpočtov na projekty, ktoré budú zbytočné, ak dôjde k splneniu environmentálnych cieľov, uvádza thinktank Carbon Tracker.

Viac ako 2 miliardy investícií do ropných a plynárenských projektov plánovaných do roku 2025 môžu byť zbytočné, ak jednotlivé krajiny dodržia záväzok znížiť uhlíkové emisie a zamedziť rastu teploty o viac ako 2 ° C.

Carbon Tracker porovnával uhlíkovú náročnosť ropných a plynárenských projektov plánovaných 69 spoločnosťami s požiadavkami stanovenými Parížskou klimatickou dohodou z roku 2015, ktorá vyžaduje zníženie spotreby fosílnych palív.

Podľa štúdie napr. Exxon riskuje zbytočné výdavky vo výške až polovice svojho rozpočtu na nové ropné polia, ktoré nebudú uvedené do prevádzky. Shell a Total riskujú stratu 40 % rozpočtov.

V ohrození je podľa správy päť najdrahších ropných projektov na svete, vrátane ropného poľa Kašagan v Kazachstane či Bonga v Nigérii.

Americký prezident Donald Trump minulý mesiac oznámil, že USA od Parížskej dohody odstúpia, pretože by poškodila americkú ekonomiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy