Lepšie než zlato: Prečo by môj dedko miloval Bitcoiny

, fee;katehon Foto: thinkstock

Bitcoinu sa darí. Pripisuje si jednu rekordnú úroveň za druhou. Podobne aj ethereum, viac ako 2000 % a Litecoin viac ako 480 %. Kryptomeny majú svojich fanúšikov aj odporcov, sú na opačných stranách barikády, presne ako keď oproti sebe postavíte výhody trhovej meny a vládnej meny.

Úžasná vec týkajúca sa decentralizovanej digitálnej meny spočíva v tom, že vlády a centrálni plánovači nemajú možnosť zasahovať, tak ako v prípade papierových peňazí, ktoré dokážu tlačiť podľa vlastného uváženia. Krypomeny umožňujú jednotlivcom kontrolovať svoje vlastné zdroje bez zásahu vlády. Bez krádeže. Digitálnu menu generujú počítače, ktoré riešia matematické rovnice. Digitálna kryptoprevádzka umožňuje transakcie platieb bezpečnejším spôsobom ako akákoľvek iná forma platieb založených na webe, ktoré sú založené dobre zabezpečenej verejnej knihe.

Využívanie digitálnej meny  eliminuje potrebu bánk alebo spoločností vydávajúcich kreditné karty. Trhová mena je prísne v rukách spotrebiteľov a jej výrobcov. Bohužiaľ, niektorí veria, že iba vláda by mala mať na starosti určité veci, či už ide o doručenie pošty, likvidovanie požiarov, zásahy záchrannej služby, produkciu meny atď. Voľný trh ale dokáže robiť všetky tieto veci lepšie, prostredníctvom spontánnych pravidiel.

Vyrastal som na ekonomických ponaučeniach a rôznych teóriách môjho starého otca. Strávili sme veľa času detekciou kovov a vyhľadávaním obchodov kupujúcich a predávajúcich zlato a striebro. Naučil ma, že zlato a striebro sú skutočné peniaze a že trh je najlepším ukazovateľom nákladov na tovary a služby. Čím som starší, tým viac si uvedomujem, akú mal pravdu.

Podkladom pre jeho filozofiu bolo, že aktíva a komodity majú skutočnú hodnotu stanovenú trhom, nie vládou. Zatiaľ čo väčšina vlád má v histórii používanie zlata a striebra v podobe mincí, v istom momente sa vždy pokúsili manipulovať s menou, nevyhnutne konvertovať ju na papierové peniaze, spôsobiť utrpenie jednotlivcov a nakoniec zbankrotovať.

Podstatné je, že centrálna kontrola meny vždy viedla k tomu, že vláda používa a zneužíva menu na rastúcu vládnu a byrokratickú kontrolu.

Zlato a striebro prekonali skúšku času, najstaršia zlatá minca je z roku 700 pred naším letopočtom. Zlato vždy slúžilo ako veľký prostriedok proti hodnote všetkých mien. V súčasnosti je unca zlata na úrovni 1270 dolárov alebo 0.45 Bitcoinu. V tejto perspektíve, môžeme vidieť, prečo sa tak dobre darí Bitcoinom.

Ludwig von Mises raz napísal v Teórii peniazov a úverov, že "fenomén peňazí predpokladá ekonomický poriadok …" medzi výrobou a spotrebou, nie vládou. Prostredníctvom tohto spontánneho poradia je trh najlepším ukazovateľom hodnoty tovarov a služieb. To je dôvod, prečo Bitcoin a kryptomeny všeobecne, získavajú čoraz väčšiu hodnotu.

To, čo sa dostáva do popredia sú trhové štandardy v porovnaní s vládnou manipuláciou a kontrolou. Našťastie, drahé kovy a kryptomeny dokazujú, že trh vyhráva a vlády, ktoré tlačia papierové peniaze, strácajú.

Bitcoin sa stal digitálnym zlatom. V mnohých ohľadoch sa stáva lepším ako zlato.

S cenami zlata a striebra údajne dokážu banky manipulovať. Stiahnuť ich smerom dole, aby bola chránená hodnota amerického dolára pred mimoriadnym nárastom peňažnej zásoby, ktorá je následkom politiky kvantitatívneho uvoľňovania FEDu a politiky nízkych úrokových sadzieb. Cenu zlata je možné stláčať preto, lebo jeho cena nie je stanovovaná na trhoch s fyzickým zlatom, ale na trhu s futures, na ktorom predaj nakrátko nemusí byť pokrytý. Kontrakty sú uhrádzané v peniazoch, nie vo fyzickom kove. Krátke pozície v zlatých certifikátoch môžu byť nekryté, kontrakty futures sa tak môžu tlačiť v neobmedzenom množstve, rovnako ako môžu tlačiť peniaze v neobmedzenom množstve centrálne banky, a potom ich hodia na trh s futures. Inými slovami, keďže máme termínový trh so zlatom tvorený papiermi, je možné vytvárať obrovské množstvo papierového zlata, ktoré je možné naraz vrhnúť na trh s cieľom stlačiť cenu. Kedykoľvek zlato začne stúpať, je na trh hodené obrovské množstvo kontraktov futures a cena zlata je stlačená dole. To isté platí pre striebro. Konšpirátori tvrdia, že manipulovanie s cenou zlata zabraňuje tomu, aby sa jeho cena preniesla na devízový trh a prejavila sa devalváciou dolára, ktorú spôsobuje vytváranie peňazí federálnymi rezervami. Je to schopnosť manipulovať s cenou zlata, čo chráni kurz dolára pred jeho zničením tlačiarenským lisom Fedu.

Za až rozprávkovým rastom Bitcoinu v ostatných týždňoch sa tak môže skrývať vysvetlenie, že ľudia, sú znepokojení nekrytou menou a sklamaní snahou nájsť útočisko v zlate. Prišli na to, že vytvorené množstvo Bitcoinu je fixné, a že bitcoinové futures musia byť kryté. Je úplne nemožné, aby akákoľvek centrálna banka navyšovala emitované množstvo Bitcoinov. Takže Bitcoin nahrádza potlačovanú funkciu zlata. Problém kryptomeny spočíva v tom, že zatiaľ čo Bitcoin nemôže zvyšovať emitované množstvo, ostatné kryptomeny áno. Z toho dôvodu by kryptomena mohla byť iba dočasným útočiskom pred vytváraním nekrytých bankoviek.

V posledných rokoch mnohí využívajú internetové platobné služby, ako napríklad PayPal, ktoré umožňujú používanie mnohých typov mien vrátane Bitcoinov. Mnoho obchodov už prijíma Bitcoiny a veľmi rýchlo sa táto digitálna mena stala akceptovanou na celom svete. Aj keď je ťažké odhadnúť, ako sa Bitcoinu a ďalším kryptomenám bude dariť v najbližších rokoch, dá sa povedať, že sme svedkami vývoja budúcnosti peňazí. Krypomeny dokážu odstrániť vládnu manipuláciu s menou a zasahovanie do výmen, čo umožňuje väčšiu slobodu obchodu medzi jednotlivcami, nech už sú kdekoľvek.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy