Zvedavosť Japoncov: Jedna malá panda prinesie krajine vychádzajúceho slnka asi 220 miliónov eur

, japantoday.com Foto: TASR/AP

Nedávne narodenie mláďaťa pandy veľkej v tokijskej zoologickej záhrade má mať pozitívny dopad na tamojšiu ekonomiku. Japonský profesor spočítal, že efekt "pandanomie" vychádza na 26,7 miliárd jenov.

Ekonomické dopady mláďaťa spočítal profesor teoretickej ekonómie Kacuhiro Mijamoto z Univerzity Kansai. Informoval o tom server Japan Today. Vychádzal pritom z nárastu návštevnosti zoologickej záhrady v roku 1972, kedy mali Japonci prvýkrát možnosť prezrieť si pandu veľkú. Vtedy prišlo do zoo medziročne o 47,2 percent viac ľudí.

Podľa ekonóma by mláďa mohlo tento rok prilákať 5,657 milióna návštevníkov, čo je o 1,8 milióna viac ako v predchádzajúcom roku. Mijamoto zohľadnil nárast tržieb za vstupné a ďalšie útraty návštevníkov, rovnako ako výdavky za ubytovanie pre hostí z iných častí Japonska. Počítal aj s možným rastom platov zamestnancov príslušných zariadení.

Pandy v minulosti priviedli na svet mláďatá v iných záhradách Japonska, dopad na ekonomiku však nebol taký vysoký. Podľa Mijamota je v tomto prípade potrebné počítať so silnejším ekonomickým efektom vďaka početnej populácii hlavného mesta.

Mijamoto už podobným spôsobom vypočítal ekonomické následky ligového víťazstva baseballového tímu Rakuten Eagles v roku 2013 na hospodárenie prefektúry Mijagi na severovýchode krajiny. Vtedy ho stanovil na 23 miliárd jenov, teda menej, než koľko by mala zarobiť mláďa pandy.

Súvisiace články

Aktuálne správy