Inflácia vo Francúzsku sa v máji spomalila

Tempo rastu inflácie vo Francúzsku sa v máji spomalilo tak, ako naznačil rýchly odhad. Potvrdili to spresnené údaje štatistického úradu Insee.
Konkrétne, index spotrebiteľských cien v druhej najväčšej ekonomike eurozóny sa v máji zvýšil medziročne o 0,8 %. Tento výsledok sa zhoduje s predbežným odhadom, ktorý Insee zverejnil 31. mája a potvrdzuje, že inflácia výrazne spomalila oproti aprílu, keď dosiahla 1,2 %.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v máji stagnovali. V tomto prípade Insee revidoval svoj predbežný odhad smerom nadol, keďže podľa pôvodných údajov sa mali zvýšiť o 0,1 %, rovnako ako v apríli.
Insee uviedol, že medzimesačná stagnácia cien bola výsledkom oživenia cien potravín, najmä čerstvých výrobkov, ktoré vykompenzoval pokles cien energií a v menšej miere aj tabaku.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Francúzska v máji klesol na 0,9 % z aprílových 1,4 % a v medzimesačnom porovnaní stagnoval tak, ako naznačil predbežný odhad.
Štatistiky tiež ukázali, že tzv. jadrová inflácia, v ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny potravín a energií, v máji mierne klesla na 0,4 % z 0,5 % v predchádzajúcom mesiaci.

Súvisiace články

Aktuálne správy