Maloobchodné tržby v USA v máji nečakane klesli, najvýraznejšie za 16 mesiacov

Maloobchodné tržby v Spojených štátoch v máji nečakane klesli, keď Američania obmedzili výdavky na kúpu pohonných látok či elektroniky. Pokles tržieb v maloobchode bol zároveň najvýraznejší za posledných 16 mesiacov.
Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že maloobchodné tržby klesli minulý mesiac medzimesačne o 0,3 % po nahor revidovanom aprílovom raste o 0,4 %. Výsledok zaskočil ekonómov, ktorí síce v porovnaní s aprílom počítali s horším vývojom, očakávali však mierny rast na úrovni 0,1 %. Vychádzali pritom z pôvodných aprílových údajov, ktoré poukazovali na rast maloobchodných tržieb o 0,3 %.
Májový výsledok predstavuje prvý pokles tržieb v maloobchode od februára tohto roka a zároveň najvýraznejší pokles od januára 2016. Vtedy zaznamenali maloobchodné tržby v USA pokles o 1 %.
Najvýraznejšie klesli tržby v obchodoch s elektronikou, až o 2,8 %. Na čerpacích staniciach sa znížili o 2,4 % a o 1 % klesli tržby z predaja v obchodných domoch. Na tie v poslednom období stále viac tlačí konkurencia v podobe internetových obchodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy