Slovenský priemysel v apríli medzimesačne klesol najviac v rámci EÚ

Aprílová priemyselná výroba celej Európskej únie medzimesačne stúpla o 0,2 %, ale na Slovensku o 10,9 % klesla. Medziročne priemysel celej EÚ v apríli vzrástol o 1,4 %, ale na Ślovensku o 3,2 % oslabil.

Sezónne upravená priemyselná produkcia eurozóny v apríli medzimesačne posilnila o 0,5 percenta a v rámci celej 28-člennej Európske únie oproti marcu vzrástla o 0,2 percenta. Medziročne sa aprílová priemyselná produkcia eurozóny aj celej Európskej únie zväčšila zhodne o 1,4 percenta. Vyplýva to z odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostatu, ktorý o tom informoval v stredu. Slovenský priemysel medzimesačne klesol o 10,9 percenta, čo bolo najviac v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii. Medziročne slovenský priemysel oslabil o 3,2 percenta, čo bol v rámci EÚ druhý najvýraznejší pokles.

Výrazný medzimesačný pokles priemyselnej produkcie evidovali aj v Luxembursku a Grécku. Pokles priemyselnej produkcie v Luxembursku bol na úrovni 3,1 percenta a v rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje, bol druhý najvýraznejší. Nasledovalo Grécko s oslabením priemyslu o 2,9 percenta. Najviac aprílová priemyselná výroba medzimesačne stúpla v Írsku (7,7 %), na Malte (2,9 %) a v Portugalsku (2 %).

V rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje, medziročne väčší pokles aprílovej priemyselnej produkcie ako Slovensko nastal iba v Luxembursku, a to o 3,3 percenta. Najvýraznejší medziročný rast priemyselnej výroby v apríli evidovali v Lotyšsku (9,6 %), Estónsku (9,5 %) a v Slovinsku (7,8 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy