Nezamestnanosť v Británii za 3 mesiace do apríla stagnovala, rast miezd spomalil

Miera nezamestnanosti v Británii v období február - apríl zostala na najnižšej úrovni za vyše 40 rokov.

Miera nezamestnanosti v Británii v období február – apríl zostala na najnižšej úrovni za vyše 40 rokov. Tempo rastu miezd sa však spomalilo. To signalizuje, že životná úroveň Britov sa napriek nízkej nezamestnanosti zhoršuje. Ide o zlú správu pre ekonomiku, keďže jej motorom sú spotrebiteľské výdavky.
Podľa najnovších údajov britského štatistického úradu (Office for National Statistics, ONS) miera nezamestnanosti v krajine v období február – apríl zostala na úrovni 4,6 % a je najnižšia od leta 1975. Analytici takýto výsledok očakávali.
Firmy v Spojenom kráľovstve v sledovanom období prijali 109.000 ľudí. Miera zamestnanosti tak vzrástla na 74,8 % a je najvyššia v histórii týchto štatistík.
Štatistiky tiež ukázali, že stúpajúca inflácia začína skresávať tempo rastu reálnych miezd v Británii. To brzdí spotrebiteľské výdavky aj hospodársky rast.
Priemerná mzda vrátane odmien sa v období február – apríl zvýšila medziročne o 2,1 %. To bol jej najpomalší rast od februára 2016. Analytici očakávali lepší výsledok, a to nárast miezd o 2,4 %, keďže v prvých troch mesiacoch roka stúpli o 2,3 %.
Po očistení od inflácie priemerná mzda vrátane odmien dokonca klesla medziročne o 0,4 %, najstrmšie od septembra 2014. Na porovnanie, v 1. kvartáli, do konca marca 2017 ešte vzrástla o 0,1 %.
Mzdy obyvateľov Spojeného kráľovstva bez odmien v sledovanom období stúpli o 1,7 %, najmenej od januára 2015, zatiaľ čo ekonómovia počítali s ich zvýšením o 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy