Produkcia čínskeho priemyslu aj maloobchodné tržby v máji stabilne rástli

Produkcia čínskeho priemyslu aj maloobchodné tržby v krajine v máji rástli stabilným tempom, ale investície sa spomalili. To zvyšuje obavy, že druhá najväčšia svetová ekonomika začne čoskoro strácať časť svojej dynamiky, keďže náklady na úvery stúpajú a trh s nehnuteľnosťami sa ochladzuje.
Podľa najnovších údajov čínskeho štatistického úradu sa výkon priemyslu v máji zvýšil medziročne o 6,5 %, rovnako ako v apríli. Analytici pritom očakávali, že májové tempo jeho rastu sa mierne spomalí na 6,3 %.
Zdá sa však, že priemysel zatiaľ stále ťahá stavebný rozmach a prehriaty trh s nehnuteľnosťami, a tiež vládne investície do rozvoja infraštruktúry.
Ale rast investícií s fixnými aktívami sa v prvých piatich mesiacoch roka spomalil na 8,6 %. Očakávalo sa, že klesne na 8,8 % z 8,9 % v období január-apríl.
Aj rast súkromných investícií sa v období január-máj mierne spomalil na 6,8 % zo 6,9 % v prvých štyroch mesiacoch roka, uviedol štatistický úrad.
Súkromné investície sa pritom podieľajú približne 60 % na celkovom objeme investícií v Číne.
Separátne údaje ukázali, že maloobchodné tržby v tejto ázijskej krajine v máji vzrástli medziročne o 10,7 %. Aj v tomto prípade si udržali rovnaké tempo rastu ako v apríli a mierne prekonali očakávania analytikov, ktorí počítali s ich zvýšením o 10,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy