Maslo a smotana sú už drahšie, hore ale pôjdu všetky mliečne výrobky

, SMZ Foto: thinkstock

Ceny mlieka a mliečnych výrobkov stúpajú naprieč Európou.

Počas uplynulých mesiacov klesala produkcia mlieka nielen na Slovensku (- 4 %), ale aj v Európe(- 2,3 %), čo sa musí prejaviť na náraste cien mliečnych výrobkov. Cenový rast sa týka všetkých mliečnych výrobkov, zatiaľ sa však prejavil najmä u cien masla a smotany.

Zásoby mliečnych výrobkov sú takmer vyčerpané. Sklady masla v Európskej únii sú v podstate prázdne, ku koncu apríla 2017 boli zásoby vo výške 1 500 ton, zatiaľ čo v minulom roku v rovnakom čase bolo naskladnených 100-tisíc ton masla. „Rast cien mlieka a mliečnych produktov očakávajú spracovatelia v rozsahu celého sortimentu,“ povedal Stanislav Voskár, prezident Slovenského mliekarenského zväzu.

V priebehu posledných týždňov sa ceny mlieka a mliečnych výrobkov v rámci Európskej únie posúvali prudko smerom hore. Dôvodom je znížená produkcia surového kravského mlieka a zvýšený dopyt po mliečnom tuku. Len v priebehu mája vzrástli spotové ceny (krátkodobé obchody) mlieka o 20%.

Nákupná cena masla sa v štátoch Európy v priebehu mája zdvihla o 12 % a oproti minulému roku je vyššia až o 80%. Nárasty cien sa prejavili aj pri sušenom mlieku a syroch.


 

Na slovenskom trhu situáciu domácim spracovateľom neuľahčila ani vlaňajšia zmena odpadovej legislatívy, keď došlo k niekoľkonásobnému zvýšeniu poplatkov za obaly.

Súvisiace články

Aktuálne správy