Spotrebiteľské ceny v USA sa v apríli zvýšili

Spotrebiteľské ceny v USA sa v apríli zotavili z nečakaného marcového poklesu a opäť vzrástli tak, ako analytici predpovedali. Dôvodom bolo oživenie cien energií, ktoré sa v marci strmo prepadli, a tiež zvýšenie cien potravín a nájomného.
Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že index spotrebiteľských cien v najväčšej svetovej ekonomike v apríli vzrástol o 0,2 % v porovnaní s marcom, keď medzimesačne klesol o 0,3 %. To bol jeho najstrmší pokles za viac ako dva roky a prvý po 13 mesiacoch vytrvalého rastu.
V medziročnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v USA v apríli zvýšili o 2,2 %, menej ako v marci, keď vyskočili o 2,4 %.
Analytici pritom predpovedali, že ceny tovarov a služieb v USA stúpnu v apríli medzimesačne o 0,2 % a medziročne o 2,3 %.
Štatistiky tiež ukázali, že jadrová inflácia, bez nestálych cien energií a potravín v apríli medzimesačne vzrástla o 0,1 % a medziročne o 1,9 %. Na ilustráciu, v marci jadrová inflácia medzimesačne klesla o 0,1 % a medziročne stúpla o 2 %.
Pod aprílový rast spotrebiteľských cien sa podpísalo najmä zdraženie benzínu, a to o 1,2 % po strmom páde o 6,2 % v predchádzajúcom mesiaci. Nájomné v apríli stúplo rovnako ako v marci o 0,3 % a potraviny zdraželi o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy