Britskí labouristi nechcú zvrátiť brexit

Rozhodnutie o vystúpení z Európskej únie je uzavretá záležitosť, otázkou je, aký spôsob brexitu chceme, uviedol šéf hlavnej opozičnej strany Jeremy Corbyn

Britská hlavná opozičná labouristická strana chce v prípade víťazstva v nadchádzajúcich parlamentných voľbách napraviť nespravodlivý ekonomický systém, nebude sa ale snažiť zvrátiť rozhodnutie krajiny o vystúpení z Európskej únie. Vyhlásil to v utorok líder ľavicovej opozície Jeremy Corbyn. Za zotrvanie v EÚ sa v minuloročnom referende vyslovila veľká časť labouristických voličov, Corbyn však považuje otázku tzv. brexitu za „uzavretú“. „Otázka je, aký spôsob brexitu chceme,“ uviedol opozičný politik.

„Ekonomika zostáva „deformovaná v prospech bohatých a vplyvných“, povedal Corbyn v prejave. Jeho strana chce preto bojovať proti „daňovým podvodníkom, zlodejským šéfom a nenásytným bankárom“.

Rokovania medzi EÚ a Veľkou Britániou o brexite sa začnú až po britských predčasných voľbách, ktoré sa budú konať 8. júna. Premiérka Theresa Mayová vyzvala voličov, aby hlasovaním vo voľbách podporili parlamentnú väčšinu jej konzervatívnej strany, a tým aj posilnili pozíciu Londýna v rokovaniach o vystúpení z EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy