Preukaz dôchodcu Sociálna poisťovňa nevydáva

Pre poskytnutie takzvaných dôchodcovských zliav vyžadujú poskytovatelia týchto zliav od dôchodcov často rôzne potvrdenia o dôchodku.

Na základe opakujúcich sa otázok poberateľov dôchodku Sociálna poisťovňa upozorňuje, že nevydáva „preukaz dôchodcu“. Informoval o tom hovorca Peter Višváder. „Pre poskytnutie takzvaných dôchodcovských zliav vyžadujú poskytovatelia týchto zliav od dôchodcov často rôzne potvrdenia o dôchodku,“ konštatoval.

Ako pokračoval hovorca Sociálnej poisťovne, môže ísť napríklad o potvrdenie o poberaní dôchodku bez uvedenia sumy dôchodku, potvrdenie o druhu vyplácaného dôchodku a odkedy sa tento dôchodok vypláca, potvrdenie o aktuálnej sume dôchodku, či potvrdenie o percentuálnej miere poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť pri invalidnom dôchodku. „Takéto potvrdenia Sociálna poisťovňa vydáva na žiadosť poberateľa dôchodku,“ dodal Višváder.

Žiadať o ne môžu osobne v ktorejkoľvek pobočke alebo v ústredí Sociálnej poisťovne, telefonicky, prostredníctvom Formulára pre otázky na webovej stránke Sociálnej poisťovne, či mailom. „Žiadať o potvrdenie je možné aj písomne, ide však o zdĺhavú formu vybavovania, ktorú neodporúčame,“ uzavrel hovorca.

Súvisiace články

Aktuálne správy