Českí potravinári budú musieť mäso z Brazílie povinne testovať na salmonelu

Českí veterinári nariadili, aby prevádzkovatelia potravinárskych podnikov, ktorí prijmú potraviny živočíšneho pôvodu (mäso, vajcia, mlieko) z Brazílie, tieto nechali otestovať v akreditovanom laboratóriu na salmonelu. Ak tak neurobia, hrozí im pokuta v hodnote až 2 milióny Kč (74.680 eur). Opatrenie začne platiť od 9. mája.
Na trh by sa tak nemalo dostať brazílske mäso pred testom. To sa bude týkať aj dovozu tovaru brazílskeho pôvodu z iných členských krajín Európskej únie. O mimoriadnom opatrení informovalo dnes české ministerstvo pôdohospodárstva.
„Po diskusii s kolegami zo Štátnej veterinárnej správy som sa rozhodol pristúpiť k tomuto mimoriadnemu opatreniu,“ povedal minister pôdohospodárstva Marian Jurečka s tým, že Česká republika tak robí ako prvý štát Európskej únie. Cieľom je podľa neho ochrana zdravia českých spotrebiteľov.
Potravinári budú musieť oznámiť potraviny z Brazílie Štátnej veterinárnej správe a vyplniť formulár na webe. Potraviny budú môcť uvoľniť na trh až po získaní priaznivých laboratórnych výsledkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy