Schodok zahraničného obchodu USA sa v marci zmenšil

Deficit amerického zahraničného obchodu s tovarmi a službami v marci klesol na 43,7 mld. USD z februárovej úrovne 43,8 mld. USD.

Deficit zahraničného obchodu USA sa v marci znížil na najnižšiu úroveň od októbra minulého roka. Politicky citlivý schodok v obchode s Čínou sa však zvýšil. Americké ministerstvo obchodu vo štvrtok informovalo, že deficit zahraničného obchodu krajiny s tovarmi a službami v marci klesol na 43,7 mld. USD z februárovej úrovne 43,8 mld. USD.

Marcový export USA oslabil o 0,9 percenta na 191 mld. USD. Smerom nadol ho zatlačilo oslabenie vývozu áut. Americký dovoz sa zmenšil o 0,7 percenta na 234,7 mld. USD, keďže sa zmenšil dovoz ropy a ropných produktov. Schodok zahraničného obchodu s tovarmi voči Číne však stúpol o 7 percent na 24,6 mld. USD z februárových 23 mld. USD. Zväčšil sa totiž dovoz čínskych mobilných telefónov a telekomunikačných zariadení.

Deficit amerického zahraničného obchodu voči Európskej únii v marci stúpol o 19 percent na sumu 11,2 mld. USD. Vzrástol aj schodok voči Mexiku, a to o 22 percent na 7 mld. USD a deficit voči Japonsku sa zvýšil o 55 percent na 7,2 mld. USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy