Ceny ropy klesli, cena Brentu sa však udržala nad 51 USD za barel

Ceny ropy zaznamenali pokles, keď vyššia produkcia v USA, Kanade a Líbyi mala na trhy väčší vplyv, než informácie, že produkcia komodity v Rusku a štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zaznamenala minulý mesiac pokles. Trhy čakajú najmä na správy o tom, či OPEC a ďalší veľkí producenti budú pokračovať v redukcii ťažby aj po 30. júni, pričom výsledok zatiaľ nevedia odhadnúť.
„Na jednej strane tu máme vyššiu produkciu v Líbyi a Spojených štátoch, na druhej žiadnu istotu, že členovia OPEC tento mesiac rozhodnú o predĺžení dohody o redukcii ťažby aj na 2. polrok tohto roka,“ povedal Phil Davis zo spoločnosti PSW Investments vo Woodland Park (New Jersey). Ako dodal, dokiaľ OPEC nedá jasne najavo, že v redukcii ťažby bude pokračovať, podpora pre ceny ropy sa očakávať nedá. O prípadnom predĺžení dohody o obmedzovaní produkcie by štáty OPEC a ďalší producenti mali rozhodnúť 25. mája.
Rozsah poklesu cien ropy len zmiernila informácia, že produkcia v Rusku aj v rámci OPEC minulý mesiac klesla. Produkcia v Rusku sa mierne znížila na 11 miliónov barelov denne (1 barel = 159 litrov) a produkcia v rámci OPEC zaznamenala pokles o 80.000 na 31,97 milióna barelov denne.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli klesla do 19.10 h SELČ o 50 centov na 51,02 USD (46,74 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI s júnovým kontraktom zaznamenala pokles o 54 centov na 48,30 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy